Δραματική έκκληση κάνουν οι έμποροι, οι επαγγελματίες σίτισης αλλά και οι επιχειρηματίες του κλάδου των ξενοδόχων, καθώς μετά την οικονομική δίνη στην οποία «έπεσαν» έτσι και αλλιώς το Πάσχα αφού είδαν τα ταμεία τους κατά πολύ μείον, έρχεται τώρα η νέα Πρωτομαγιάτικη απεργία της ΠΝΟ να τους «αποτελειώσει».

 «Η αγορά δε λειτουργεί» λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου στις Σπέτσες και αναρωτιέται αν θα έχει τέλος αυτή η αγωνία της καθημερινής επιβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο 4ημερο της Πρωτομαγιάς ποντάραμε για να βγάλουμε τα τρέχοντα έξοδα, όχι για να μπει στη τσέπη κάτι» λέει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην Αίγινα.

Όλοι οι φορείς του τουρισμού και της ακτοπλοΐας  κρούουν το κώδωνα του κινδύνου καθώς οι όμοροι δήμοι του Πειραιά αποτελούν προορισμούς κοντινής απόστασης και ήλπιζαν τουλάχιστον να υπάρξει μια κίνηση στην αγορά.

«Αυτή η απεργία της Πρωτομαγιάς είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς τόσο για τις τοπικές αγορές των νησιών, όσο και για τον ίδιο το Πειραιά που αποτελεί κέντρο προμηθειών, οι απώλειες θα είναι τεράστιες», λέει ο κ. Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι « Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους χερσαίους προορισμούς εφόσον η πρόσβαση στα νησιά είναι αποκλεισμένη γιατί κάποιοι απλά έτσι αποφάσισαν. Οι απεργίες της ΠΝΟ δεν οδήγησαν πουθενά ή κάνω λάθος; Μάλλον οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση των λοιπών επαγγελματιών που κρέμονται δυστυχώς από την ακτοπλοΐα. Χτυπάει ο ένας τον άλλο, δημιουργείται κοινωνική σύγκρουση που δεν οδηγεί πουθενά. Κατά τη γνώμη μου καθοδηγείται από αυτούς που οδηγούν τελικά τη χώρα στην οριστική διάλυση. Όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν ως στόχο τη διάλυση του εμπορίου και τον αφανισμό του τουρισμού που μάλλον επιτυγχάνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά των νησιωτών μας στρέφεται η 24ωρη απεργία»

Ο Δημήτρης Καρύδης Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυστυχώς η απεργία της Πρωτομαγιάς από ημέρα αγώνα και μνήμης για τις θυσίες του εργατικού κινήματος υποτάσσεται σε στενές κομματικές και προεκλογικές επιδιώξεις ορισμένων δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χώρος των Ναυτικών. Ενώ η ΠΝΟ, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας προκειμένου να μην αποκλειστεί για ακόμη μια φορά η νησιωτική Ελλάδα, το ΠΑΜΕ αποφάσισε η απεργία να είναι 24ωρη και μόνο για το λιμάνι του Πειραιά.

Τελικά με την απόφασή τους τι επιδιώκουν άραγε οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ; Να τιμωρήσουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού που είναι κοντά στον Πειραιά και κάθε Πρωτομαγιά δέχονται χιλιάδες δεκάδες επισκέπτες;

Γιατί ειδικά στην σημερινή εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης αποκλείουν το Αγκίστρι, την Αίγινα, τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες κρατώντας καθηλωμένα τα πλοία;

Γιατί γράφουν «στα παλιά τους τα παπούτσια» τις δίκαιες διαμαρτυρίες των νησιωτών μας;

Καλούμε το ΠΑΜΕ έστω και την τελευταία στιγμή να πάρει πίσω την απαράδεκτη και αντικοινωνική αυτή απόφαση που στρέφεται εναντίον των νησιωτών μας και να ακολουθήσει την απόφαση της ΠΝΟ που είναι λογική και ψύχραιμη».  

Η απώλεια του τζίρου κατά τη τελευταία 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, μετρά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και συγκριτικά με παρελθόντα έτη.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει μέλος ή μέλη που ζουν από το τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται πως είναι τεράστιο.

Από την άλλη η ΠΝΟ και δη 3 σωματεία αυτής, καθώς και οι εργαζόμενοι στη σίτιση αλλά και οι υπάλληλοι των τουριστικών επαγγελμάτων μη συνυπολογίζοντας το κόστος που επιφέρει η απόφαση τους να προχωρήσουν τελικά στην 24ωρη αρχικά τη Πρωτομαγιά, απεργία, σηματοδοτεί μια περίοδο που θα επιτείνει την αγωνία των εμπόρων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που περιμένουν είτε τον εσωτερικό είτε τον εξωτερικό τουρισμό, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τα μηνύματα ωστόσο είναι σαφή καθώς ήδη στις γερμανικές εφημερίδες σήμερα γίνεται εκτενής αναφορά στη κρίση που διέπει τον ελληνικό τουρισμό και εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους οι Γερμανοί εφέτος δεν θα επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης