Στη Ζάκυνθο το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο του κόσμου

Στη Ζάκυνθο το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο του κόσμου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 09:31
Στο λιμάνι της Ζακύνθου κατέπλευσε χθες, Κυριακή, το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Πρόκειται για το «TURANOR Planet Solar», το οποίο κατέχει ήδη 3 ρεκόρ Guinnes.Είναι το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος που έχει ναυπηγηθεί ποτέ, με μήκος 32μ. και πλάτος 15μ., ενώ τα πτερύγια με τα φωτοβολταϊκά πάνελ καταλαμβάνουν έκταση 500 τ.μ..Είναι το μοναδικό σκάφος ηλιακής ενέργειας που έχει επιχειρήσει να κάνει τον περίπλου της Γης και έχει καταφέρει να κάνει στο μικρότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο σκάφος ιδίου τύπου τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το ταξίδι αυτού του πρωτότυπου σκάφους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, οπότε και ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας. Έξι μήνες μετά, το «TURANOR Planet Solar» ξεκίνησε από το Μονακό για τον πρώτο περίπλου της Γης από ηλιακό σκάφος.

Έπειτα από 10 ημέρες πέρασε στον πορθμό του Γιβραλτάρ με πορεία προς τα Κανάρια νησιά. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ο διάπλους του Ατλαντικού, φτάνοντας στις Ολλανδικές Αντίλλες. Από εκεί, και μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών, το πρωτότυπο αυτό σκάφος έφτασε στο Μαϊάμι. Τον Ιανουάριο του 2011 εισήλθε στο κανάλι του Παναμά, έπειτα από ολιγοήμερη παραμονή στο λιμάνι του Καν Καν στο Μεξικό.Το σκάφος απέπλευσε για τα νησιά Γκαλαπάγκος και από εκεί ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της διάσχισης του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ύστερα από μια σύντομη στάση στα νησιά Μπόρα Μπόρα, έφτασε στο Brisbane της Αυστραλίας, όπου έμεινε για μερικές μέρες, για να αποπλεύσει με επόμενους σταθμούς τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, στην Ντόχα του Κατάρ. Από εκεί κατευθύνθηκε προς Άμπου-Ντάμπι, Τζιμπουτί.

Έπειτα από περίπου 530 ημέρες ταξιδιού, το «TURANOR Planet Solar» έπλεε μέσα στο κανάλι του Σουέζ, από το οποίο κατευθύνθηκε προς τη Ζάκυνθο.

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη πλεύσει 31.189 μίλια, μέσα σε 559 ημέρες, με πλήρωμα 6 ατόμων και κόστος κατασκευής και ταξιδιού πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τη Ζάκυνθο θα καταπλεύσει για το Μονακό, όπου και θα ολοκληρώσει αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα.

Παρακολουθήστε το βίντεο:Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 10:52


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα