Την εξεύρεση λύσης για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας θα επιχειρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομιών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου και η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι τρεις υπουργοί θα αναζητήσουν τρόπους για να μειωθεί σημαντικά το διάστημα καταβολής των μισθωμάτων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, με κύριο στόχο να καλύπτονται οι αμοιβές του προσωπικού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μια από τις αιτίες των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ήταν και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες ξεπερνούν τα 15 εκατ. Ευρώ με αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας των εταιριών και τη συνακόλουθη αδυναμία τους να καταβάλουν μισθούς στα πληρώματα και τους υπαλλήλους γραφείων.

Η κ. Διαμαντοπούλου από την πλευρά της αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής των οφειλών από πλευράς Δημοσίου ενώ από το Υπουργείο διαρρέεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 15 εκατ. ευρώ έχει βρεθεί, τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα βαίνουν προς λύση και σύντομα τα χρήματα θα καταβληθούν στις εταιρείες.

Ωστόσο, κάποια προσκόμματα συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς με βάση το ισχύον πλαίσιο, το Δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει το μίσθωμα στην εταιρεία που εκτελεί άγονες γραμμές εάν αυτή πριν δεν καταβάλει από την πλευρά της το ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες λόγω της κρίσης  δεν είναι σε θέση μόνο από τα εισιτήρια να καταβάλουν τον ΦΠΑ εντός των προθεσμιών, αφού παράλληλα θα πρέπει να εφοδιάζουν το πλοίο με καύσιμα και να πληρώνουν τους ναυτικούς.

Έτσι, λοιπόν, η σύσκεψη της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των τριών υπουργών θα είναι καθοριστική για τον κλάδο της ακτοπλοίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης