Ώρα 18.00 το απόγευμα, σε ένα από τα ναυπηγεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Το τεράστιο δεξαμενόπλοιο γνωστού Έλληνα εφοπλιστή, βρίσκεται στην γιάρδα και «δέχεται» τις περιποιήσεις των συνεργείων, ώστε σε λίγες μέρες να είναι και πάλι έτοιμο να βγει στους ωκεανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ όλες όμως τις εργασίες, ξεχωρίζει μία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και που κρατά, τους πάντες σε εγρήγορση.

Πρόκειται για την τοποθέτηση scrubber.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα scrubbers αποτελούν συστήματα καθαρισμού καυσαερίου, τα οποία συμβάλλουν στην ελάττωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (SOx) από ρύπους αλλά και καυσαέρια των πλοίων.

 

 

 

 

Ουσιαστικά τα scrubbers χρησιμοποιούνται προκειμένου να αφαιρέσουν μέρος των σωματιδίων ή και των αερίων που προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος ή ανθρώπινες ασθένειες. Η απομάκρυνση αυτή γίνεται είτε με φυσικό, είτε με χημικό τρόπο. Η ονομασία τους προέρχεται από το αγγλικό ρήμα «scrub» που σημαίνει «τρίβω».

 

Τα συστήματα ανοικτού κύκλου (Open Loop Systems) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, καθώς στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου στη χρήση του περιβάλλοντος θαλασσινού νερού για τον καθαρισμό των καυσαερίων.

 

 

 

 

 

Παρά τον δυνατό άνεμο οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρείας Saint Nicholas με έδρα το  ναυπηγείο της στο Πέραμα, καταφέρνουν να τοποθετήσουν με επιτυχία τα τεράστια κομμάτια στην τσιμινιέρα του πλοίου.

Από 1/1/2020 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του IMO (International Maritime Organization) ο οποίος απαιτεί το ποσοστό του θείου (sulphur) στα καύσιμα να είναι μειωμένο στα 0,5% από 3,5% που ισχύει σήμερα.

Για τα πλοία υπάρχουν τρεις επιλογές προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτό τον κανονισμό:

Α) να αρχίσουν να καίνε τα ακριβά καύσιμα VLSFO με χαμηλό ποσοστό θείου 0,5%

Β) να εγκαταστήσουν σύστημα καθαρισμού καυσαερίων (scrubber) με το οποίο θα μπορούν να καίνε τα σημερινά φτηνότερα καύσιμα HSFO με 3,5% ποσοστό θείου

Γ)  να κάνουν μεγάλης έκτασης και ακριβές τροποποιήσεις /μετατροπές στις μηχανές των πλοίων και να αρχίσουν να καίνε υγροποιημένο φυσικό αέριο Liquid Natural Gas (LNG)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης