Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, επέμεινε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να επιδιώξει μια «νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη», με κύριο σκοπό «την ανάπτυξη», την ίδια στιγμή που η Γερμανία συνέχιζε να απορρίπτει το ενδεχόμενο της έκδοσης ευρωομολόγων ως «πανάκεια» για την έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών τόνισε επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να θέσει την Τετάρτη το ζήτημα στην ειδική Σύνοδο της Ε.Ε.. Ωστόσο, στη διάρκεια παραμονής του στο Σικάγο απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι δεν ετοιμάζεται για «μια σύγκρουση» στη αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να δοθεί μια νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι ο πιο σημαντικός φάκελος της κυβέρνησής μας. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την πολύ όμορφη ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιλύσουμε αποφασιστικά την κρίση», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημασία της έκδοσης κοινών ομολόγων υποβαθμίστηκε πάντως από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, η χώρα του οποίου υφίσταται έντονες πιέσεις από τις αγορές.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του NATO εξήγησε ότι «τα ευρωομόλογα απαιτούν διάλογο και χρόνο, την ώρα που αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ταχεία ανάληψη δράσης. Αυτή τη στιγμή, ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα κι ένα σαφές, αυστηρό και πειστικό μήνυμα για το ευρώ», δήλωσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης