Εντυπωσιάζουν με τις κινήσεις τους οι Ελληνες εφοπλιστές, την ίδια περίοδο που άλλες μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Χθες, έγινε και επισήμως γνωστή η απόκτηση ενός ακόμη, του τέταρτου στη σειρά, τους τελευταίους εννιά μήνες, πλοίου ξηρού φορτίου, από την Diana Shipping, της εισηγμένης στο NYSE, ναυτιλιακής εταιρείας του κ. Συμεών Παληού.

Παράλληλα η κα Αγγελική Φράγκου, με τρεις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείες, ανακοίνωσε νέα ναυλοσύμφωνα για τέσσερα δεξαμενόπλοια μιας -εκ των τριών- εταιρείας, της Navios Maritime Acquisition. Των νέων ναυλώσεων συμπεριλαμβανομένων, η Navios maritime Acquisition εξασφαλίζει μέρισμα με ετήσια απόδοση 8% για τους μετόχους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεότευκτο Post-Panamax

Ειδικότερα, η Diana Shipping απέκτησε ένα νεότευκτο Post-Panamax ξηρού χύδην φορτίου μεταφορικής ικανότητας 98.697 dwt, το οποίο κατασκευάζεται στα ναυπηγεία Tsuneishi Group (Zhoushan) Shipbuilding Inc., από τρίτο πωλητή έναντι 25 εκατ. δολ. Το πλοίο θα ονομασθεί «Amphitrite» και αναμένεται να παραδοθεί στην Diana Shipping στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η Diana Shipping, αξιοποιώντας τη σημαντική ρευστότητα που έχει και την πτώση των αξιών των πλοίων, έχει αποκτήσει τρία πλοία από «δεύτερο χέρι»: το προαναφερόμενο νεότευκτο («Amphitrite»), παρέλαβε ένα ακόμη νεότευκτο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, και έχει άλλα δυο υπό ναυπήγηση, τα οποία θα παραλάβει στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνυπολογιζόμενων όλων των παραπάνω, ο στόλος της Dina Shipping θα αποτελείται από 31 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Εντυπωσιακή απόδοση

Σε ό,τι αφορά τη Navios Maritime Acquisition, οι ναυλώσεις αφορούν τα δεξαμενόπλοια τύπου LR1, Nave Cassiopeia, Nave Cetus, Nave Rigel και Nave Atropos. Τα πλοία ναυλώθηκαν για ένα χρόνο με μέσο ημερήσιο ναύλο ανά πλοίο τα 11.850 δολάρια και συμμετοχή κατά 50% στα κέρδη. Οι ναυλώσεις των πλοίων θα προσθέσουν 6,3 εκατ. δολ. στα EBITDA της εταιρείας.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Acquisition, με τις ναυλώσεις αυτές η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το 98,7% του στόλου της για το 2012 και το 75,7% για το 2013. Επιπλέον πρόσθεσε η κα Φράγκου, σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ναυλώσεων, οι μέτοχοι της εταιρείας θα απολαύσουν μέρισμα απόδοσης 8% σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης