Οι Σομαλοί πειρατές που καταλαμβάνουν πλοία στον Ινδικό Ωκεανό ευθύνονται για τουλάχιστον 35 θανάτους ομήρων το 2011, σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος One Earth Future Foundation και της Διεθνούς Ναυτιλιακής Υπηρεσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Ο αριθμός των ομήρων μειώθηκε κατά 555 το 2011 από 645 το 2010, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οχτώ από τους ομήρους σκοτώθηκαν είτε κατά τη σύλληψή τους από τους πειρατές είτε εκτελέστηκαν αργότερα, ενώ άλλοι οχτώ πέθαναν από ασθένειες ή υποσιτισμό.

Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν είτε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη διάσωσή τους από στρατιωτικές δυνάμεις ή ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Παρά το γεγονός ότι είναι περιορισμένα τα στοιχεία για τα προηγούμενα έτη, οι 35 θάνατοι είναι μέχρι τώρα οι περισσότεροι που συνδέονται με πειρατείες σε ένα μόνο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι οι πραγματικοί καθώς πολλές από τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι πειρατές και οι οποίες συχνά δεν αναφέρονται, αφορούν καΐκια της περιοχής.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ναυτικές δυνάμεις πολλών χωρών, εκατοντάδες νεαροί Σομαλοί καταφεύγουν στην πειρατεία κάθε χρόνο με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Επειδή πολλοί πλοιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σκάφη, ιδιαίτερα τα μικρότερα και πιο ευάλωτα καθώς και τα πληρώματά τους, συχνά οι όμηροι κρατούνται από τους Σομαλούς πειρατές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Καθώς όλο και περισσότερα εμπορικά πλοία μεταφέρουν ενόπλους φρουρούς, ορισμένοι πλοιοκτήτες δεν είναι σε θέση ή αρνούνται να πληρώσουν λύτρα.

Τουλάχιστον 149 όμηροι παρέμειναν στα χέρια των πειρατών για περισσότερο από ένα χρόνο και 26 για περισσότερα από δυο χρόνια.

Πολλοί από αυτούς που αφέθησαν ελεύθεροι ανέφεραν ότι υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ξυλοδαρμό ή αφαίρεση των νυχιών από τα δάχτυλά τους.

Περισσότεροι από το 40% των ομήρων είπαν ότι κάποιες φορές οι πειρατές τούς χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα οδηγώντας τα πλοία τους πάλι στη θάλασσα για να πραγματοποιήσουν με αυτά νέες επιθέσεις.

Οι περισσότεροι όμηροι προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα από τις Φιλιππίνες, την Ινδία και την Κίνα καθώς και από αφρικανικές και από χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το επίπεδο της βίας που ασκείται έχει επίσης αυξηθεί.

Το 2011, πάνω από 3.800 άτομα, μέλη πληρωμάτων, βρίσκονταν πάνω στα πλοία που δέχθηκαν συχνά άγριες επιθέσεις από ενόπλους πειρατές.

Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των πειρατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, 111 πειρατές σκοτώθηκαν το 2011, το 70% των οποίων σε συγκρούσεις με ναυτικές δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης