Για ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σύγχυση αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής της Marpol από την 1η Ιανουαρίου 2013 κάνει λόγο η Intercargo η οποία και εστιάζει στην έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις αλλαγές στο Παράρτημα V του Marpol για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής φορτίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες απαιτήσεις, οι οποίες θέτουν επιπρόσθετο σχεδιασμό και ευθύνες στους φορτωτές και τους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, θα μπορούσαν, όπως εκτιμά η Intercargo να προκαλέσουν σύγχυση, καθυστερήσεις, συμβατικές διαφωνίες και ενδεχομένως τη δράση των λιμενικών αρχών του κράτους.

Η “απουσία” κατάλληλων εγκαταστάσεων για την απομάκρυνση ξηρών καταλοίπων φορτίου αλλά και άλλες σημαντικές ελλείψεις θα μπορούσαν να δυσκολέψουν περαιτέρω τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση φορτίων. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες της SOLAS, που ισχύουν αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με το άρθρο 4.2 του Κώδικα IMSBC, οι φορτωτές πρέπει να δηλώσουν τώρα στη “Διακήρυξη Cargo” εάν τα μεταφερόμενα εμπορεύματα είναι «επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον» ή όχι.Σε περίπτωση που το φορτίο, είναι επιβλαβές, τυχόν κατάλοιπα του φορτίου παραμένουν στην αναμονή μετά την εκφόρτωση.

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Intercargo, Ian Harrison, επισημαίνει ότι αυτό δημιουργεί σύγχυση μεταξύ φορτωτών και ιδιοκτητών. Όπως τονίζει: “Πολλοί υπεύθυνοι ιδιοκτήτες θα έχουν δει το ενημερωτικό σημείωμα της Intercargo σχετικά με τις αλλαγές, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα οι φορτωτές να μην γνωρίζουν τις ευθύνες τους για την κήρυξη επιβλαβών φορτίων στο Shippers Declaration. Οι φορτωτές που δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για να προλάβουν τις νέες απαιτήσεις καλούνται να αναζητήσουν βοήθεια.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν την κατάταξη του φορτίου, προκειμένου να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα κατάλοιπα φορτίου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2013, θα ισχύουν πλέον νέα δεδομένα.

Τέλος η απόρριψη καταλοίπων φορτίου στη θάλασσα επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, σε ειδικές περιοχές, σε εύρος μεγαλύτερο των 12 μιλίων από την ακτή και μόνο όταν το φορτίο δεν είναι επιβλαβές.

theseanation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης