Καλύτερα αποτελέσματα για τα capes το 2014

Καλύτερα αποτελέσματα για τα capes το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, 11:49


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2014, στο σύνολο του, θα είναι μία καλή χρονιά για τα πλοία Capes, συγκριτικά με το 2013, και για την ναυλαγορά, καθώς για τους επόμενους 18 - 24 μήνες αναμένεται η προσφορά (Supply) να είναι περιορισμένη.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι για τα επόμενα 2 χρόνια η αύξηση του στόλου θα κυμανθεί περίπου στο 5%, αύξηση η οποία είναι από τις μικρότερες που έχει δει ο κλάδος, ακόμη και πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος «G. Moundreas»  ότι αν θέλει κάποιος να βάλει μία παραγγελία για Cape, τα ανοίγματα (Open Berth Slots ) που υπάρχουν στα ναυπηγεία είναι για τα τέλη του 2015, άρα παράδοση το 2017, και αυτά τα ανοίγματα είναι σε ναυπηγεία τα οποία δεν έρχονται πρώτα στην προτίμηση των πλοιοκτητών.
Σχετικά με την ζήτηση (Demand) για Capes, όλοι οι μεγάλοι «παραγωγοί» Iron Ore σε Αυστραλία και Βραζιλία αλλά και Coking Coal από Αυστραλία, ήδη έχουν ανακοινώσει τα πλάνα τους για αύξηση της παραγωγής και συνεπώς και των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια βασιζόμενοι φυσικά στην εισαγωγική δυνατότητα της Κίνας.
Αξίζει να αναφέρουμε, προσθέτει ο ναυλομεσιτικός οίκος, ότι η Βραζιλία που είναι ο 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας σε Iron Ore, μετά την Αυστραλία, και συγκεκριμένα η Vale που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς της Βραζιλίας, έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει $ 3,5 δισ. ώστε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 50% μέχρι το 2018 δηλαδή στους 450 εκατομμύρια τόνους.
Υπολογίζει δε ότι για τα επόμενα 6 χρόνια το σύνολο των εξαγωγών προς την Κίνα θα φτάσει τους 1,1 δισεκατομμύρια τόνους!!! Βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι τον Μάρτιο η παραγωγή του Iron Ore θα φτάσει στο μέγιστο σημείο και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα προσφορά πλοίων αλλά και την μικρή αύξηση του στόλου των Capes τα ημερήσια έσοδα τους θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.
Αντίστοιχη όμως είναι και η εικόνα για τις εισαγωγές της Κίνας σε Coking Coal από την Αυστραλία καθώς το 2013 οι εισαγωγές της Κίνας υπολογίζεται ότι ήταν «υπεύθυνες» για περίπου το 80% της αύξησης των θαλασσίων μεταφορών του εμπορεύματος.
Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι για το 2014 οι εξαγωγές Coking Coal θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 6% ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα θα αυξηθούν κατά 11% δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή τα οποία θα οδηγήσουν την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα όπως το 2011 και το 2012 όπου λόγω των πλημμυρών στην Αυστραλία η τιμή του εμπορεύματος είχε εκτοξευθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2013 οι εισαγωγές της Κίνας σε Coking Coal και από άλλους προορισμούς παρουσίασαν αύξηση, όπως για παράδειγμα από τον Καναδά όπου οι εξαγωγές το 2013 τριπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2011.

theseanation.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, 11:50


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα