Τρεις παράγοντες θα κρίνουν την πορεία της ναυτιλίας την επόμενη πενταετία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Clarkson, Μartin Stopford, μιλώντας στο 4ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας των Υδραίων Αθηνών.

Ο «γκουρού» της ναυτιλίας, όπως αποκαλείται ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μεσιτικού οίκου στην αγορά, είπε ότι οι παράγοντες αυτοί είναι η λεγόμενη δεύτερη φάση της παγκοσμιοποίησης, η υπερπροσφορά πλοίων και το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα αυξάνει συνεχώς η δυσκολία των ναυτιλιακών εταιρειών να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεξετάσουν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο επιχειρηματικό ρίσκο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Internationan Listing NYSE Euronext, Nathaniel Mauclair, είπε ότι οι εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη πετύχει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από τη Wall Street προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Σε παρέμβασή του, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης σημείωσε ότι η είσοδος ή μη στα ξένα χρηματιστήρια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί συνεχώς τους Έλληνες εφοπλιστές, ωστόσο η δομή των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων δεν είναι πάντα συμβατή με τις απαιτήσεις των χρηματιστηρίων.

Σε σχέση με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εταιρείες σήμερα, ο πρόεδρος της Danaos Corp. Γιάννης Κούστας είπε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο, ενώ οφείλουν να ελέγχουν το λειτουργικό κόστος των εταιρειών τους.

Τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της XTRC Γιώργος Ξηραδάκης.

Ημερησία