Σε εκδήλωση στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο κ. Βενιάμης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, πλήρως εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό, χρειάζεται ένα ενιαίο εφαρμοστέο πλαίσιο κανονιστικών διατάξεων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός, αλλά και η ελληνική πολιτεία, ως εκπρόσωποι μιας παραδοσιακής ναυτιλιακής χώρας που σήμερα εκπροσωπεί περίπου το 50% της κοινοτικής ναυτιλίας και το 20% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα, έχει υπάρξει υπέρμαχος του θεσμικού ρόλου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ως του μοναδικού κατάλληλου νομοθετικού οργάνου για τη ναυτιλία.

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός ΙΜΟ (International Maritime Organization) έχει σταθεί αντάξιος των προκλήσεων και έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση Διεθνών Συμβάσεων που πετυχαίνουν τις ζητούμενες ισορροπίες μεταξύ των Κρατών Μελών.

Ο κ. Βενιάμης έδωσε έμφαση στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας ναυτιλιακής πολιτικής που θα επικεντρώνεται στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυτιλίας και θα λαμβάνει υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της.