Λόγια του Σωκράτη, λόγια που είπε απολογούμενος ο Αθηναίος φιλόσοφος, ζωντανεύουν, χιλιάδες χρόνια μετά, ακόμα μία φορά, στην πόλη που έζησε, γυρεύοντας αέναα την “αθώωσή του”.

Με το σύνθημα: “Σκεφτόμαστε. Αμφισβητούμε. Αλλάζουμε”, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο παρουσιάζει – στα αγγλικά- την “Απολογία του Σωκράτη”, στην παράσταση “Σωκράτης τώρα”, που ανεβαίνει στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, από την Κυριακή 24 – στις 9 το βράδυ- έως τις 7 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η “Απολογία του Σωκράτη” ανέβηκε για πρώτη φορά, το 2004, από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε περισσότερα από 250 θέατρα, Φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες, σε 14 χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Το αρχαίο κείμενο

Η “Απολογία του Σωκράτη”, όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, είναι μία γεμάτη χιούμορ δραματοποίηση της υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δασκάλου, στο Αθηναϊκό Δικαστήριο, το 399 π.Χ., στην οποία ο Σωκράτης υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση

Το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο που ιδρύθηκε το 2010, ως αδελφός οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, παρουσιάζει το επίκαιρο έργο του Πλάτωνα, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, δίπλα στον πραγματικό τόπο διεξαγωγής της ιστορικής δίκης του Σωκράτη, με σκοπό να προσφέρει μία πολιτισμική-πολιτική πρόκληση και εμπειρία στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας. Ο ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης δίνει σάρκα και οστά στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Σωκράτη, μέσα από το χιούμορ, την αμεσότητα και την απλότητα της θεατρικής απόδοσης και καλεί το κοινό να παρακολουθήσει τον μεγάλο φιλόσοφο να αντιμετωπίζει τους κατήγορούς του με τη χαρακτηριστική του θυμοσοφία και το θάρρος των πεποιθήσεών του και να καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Μετά από κάθε παράσταση, θα διεξάγεται ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για τα συμπεράσματα αυτά και για την πρακτική χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και δράσης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.

Oι παραστάσεις θα συνεχιστούν το καλοκαίρι, στα ελληνικά, σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, και το φθινόπωρο, το έργο θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ειδικά για γυμνάσια και λύκεια.

Ταυτότητα παράστασης: ηθοποιός: ο βραβευμένος με Εmmy, Γιάννης Σιμωνίδης, σκηνοθέτης: o βετεράνος τoυ Broadway, Λουκάς Σκιπητάρης, ενδυματολόγος: η βραβευμένη με Oscar & Τοny, Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge, παραγωγή: Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης / Διεθνές Ελληνικό Θέατρο.

Πληροφορίες

Αυλή Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο), Θόλου 5 – Πλάκα (5΄ από το μετρό Μοναστηράκι), τηλ.: 210 3689502 – 4. Διάρκεια παράστασης: 90΄ χωρίς διάλειμμα + 30′ συζήτηση.         

Πηγή: naftemporiki                                                        

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης