Την επιστήμη που κρύβεται πίσω από πολλά από τα Πασχαλινά έθιμα θα κληθούν να διερευνήσουν από σήμερα 17 Απριλίου έως τις 22 Απριλίου οι συμμετέχοντες στα πειράματα που θα γίνουν στο διαδραστικό εργαστήρι του ιδρύματος Ευγενίδου στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «H Eπιστήμη… της Λαμπρής»!

Η ενότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που λειτουργεί στο ίδρυμα συνδέοντας μέσα από έξυπνα εκθέματα την καθημερινότητα με την επιστήμη και την τεχνολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ημέρες που θα λειτουργεί η ενότητα «H επιστήμη… της Λαμπρής», πειράματα θα γίνονται από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.10 μ.μ. (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες):

Αυγά που δεν σπάνε και αυγά που χοροπηδάνε!
Τι παθαίνουν τα αυγά αν τα βάλουμε στο ξίδι; Η χημεία δίνει την απάντηση.
Το κρασί νερό δεν γίνεται. Ή μήπως όχι;
Τα σταφύλια της… Λαμπρής! Τι συμβαίνει όταν βάλουμε σταφύλια σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;
Χρώματα και πυροτεχνήματα: Πού οφείλονται τα χρώματα και η λάμψη τους; Κατασκευή πυροτεχνήματος όλο «γλύκα»!
Τι είναι τα κεριά και γιατί φωτίζουν; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα, με τη βοήθεια της χημείας και της βιολογίας;
Ζάχαρη και υπεροξείδιο του νατρίου: Μια γλυκιά και εκρηκτική χημική αντίδραση!
Βόμβα υγρού αζώτου: Πόσο εκρηκτικό μπορεί να είναι το νερό;

Το απόγευμα, 3.00 μ.μ. ως 6.00 μ.μ., θα λαμβάνει χώρα το Διαδραστικό εργαστήρι: «Πέτα το αυγό από τον δεύτερο!» (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες):
Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες, παίρνουν όλοι τα ίδια υλικά και στόχος κάθε ομάδας είναι να φτιάξει μια έξυπνη «συσκευή πτήσης» για ένα ωμό αυγό ώστε να προσγειωθεί σώο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πάτημα κουμπιών, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον εξετάζοντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ’ αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα κατανοήσει τι είναι οι λεγόμενες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξει εικονικά κρουστά, θα εξετάσει πόσο καλή είναι η ακοή του και αν τα γυαλιά ηλίου τον προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθει πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δει αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

Ίδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9469 600)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης