Η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα»

Η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015, 13:48


Την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με θέμα «Η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29). Εισηγητής ο σκηνογράφος Κώστας Κουρμουλάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων του Δήμου Πειραιά. 
Η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοτεχνήθηκε το 1926 από τον σκηνογράφο Θεόδωρο Αρμενόπουλο και  αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό θεατρικό τεκμήριο, όχι μόνο γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα ζωγραφικής θεατρικής αυλαίας που σώζονται στη χώρα μας,   αλλά και γιατί είναι το μοναδικό δείγμα της τέχνης της σκηνογραφίας, από την περίοδο του Μεσοπολέμου, που έφτασε ως τις μέρες μας. Θα παρουσιαστεί το ιστορικό – καλλιτεχνικό πλαίσιο και μια εικαστική ανάγνωση της αυλαίας, της οποίας η συντήρηση έχει ήδη ξεκινήσει  από το 2014 από τη Δ/νση Συντήρησης του Υ.Π.Π.Ο. με σκοπό πολύ σύντομα να αποδοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς χρήση. 
Θα προλογίσει ο νέος καλλιτεχνικός Δ/ντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των διαλέξεων «μιλάμε για θέατρο - Δράσεις Πολιτισμού 2015» που οργανώνει το Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και ο Οργανισμός Πολιτισμού  Άθλησης Νεολαίας  (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά. Σκοπός του πρώτου κύκλου  των εκδηλώσεων αυτών, που απευθύνονται  τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε ευρύ κοινό, είναι η επιμορφωτικού χαρακτήρα ανάλυση και παρουσίαση από νέους ερευνητές, καλλιτεχνικών, κοινωνικών και ιστορικών θεμάτων που αφορούν στο θέατρο.
Η προγραμματισμένη για την ημερομηνία αυτή διάλεξη με θέμα τη συλλογή Μάνου Κατράκη αναβάλλεται.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων στα τηλέφωνα 210 4126760 και 210 4126762.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015, 13:50


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα