Πλησιάζει τα 50 ο Κώστας, καλός φίλος και γείτονας, στη Νέα Σμύρνη. Πριν από λίγες ημέρες αισθάνθηκε μία αδιαθεσία γύρω στα μεσάνυχτα και εσπευσμένα διεκομίσθη σε νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας.
Εκεί …αρρώστησε για δεύτερη φορά από όσα είδε κατά τη διάρκεια της τρίωρης παραμονής του πάνω στο φορείο, στο εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο. Οι σεκιουριτάδες έδιναν μάχη για τη τήρηση της προτεραιότητας, έξω από τα εξεταστήρια, ενώ μέσα σε αυτά πραγματική μάχη έδιναν οι γιατροί  που δεν προλάβαιναν να πιουν ούτε ένα ποτήρι νερό! Έστω να βρέξουν λίγο το στόμα τους! Μιλάμε για ένα 12ωρο εξαντλητικό, όρθιοι, με πενιχρά μέσα στη διάθεσή τους και με το ξημέρωμα να συνεχίζουν τη βάρδια! Το ρεπό είναι είδος προς εξαφάνιση…
ΚΙ όταν λέμε για γιατρούς εννοούμε ειδικευόμενους, γύρω στο 80% του συνόλου στην εφημερία, αφού οι προσλήψεις έχουν σταματήσει και σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι, πλέον, τραγικές. Οι ειδικευόμενοι, που τραβάνε, κατά το κοινώς λεγόμενο, «το κουπί», όχι μόνον είναι ήρωες αλλά και κακοπληρωμένοι!
Ο μηνιαίος μισθός πλησιάζει τα 1050 ευρώ ( ναι σωστά διαβάσετε χίλια πενήντα ευρώ), οι εφημερίες καταβάλλονται με καθυστέρηση 4 και 5 μηνών, ενώ οι πρόσθετες εφημερίες πληρώνονται ύστερα από ένα χρόνο!!! Τι σημαίνει πρόσθετες εφημερίες; Κάθε μήνα ο κάθε ειδικευόμενος πρέπει να κάνει 7 εφημερίες. Λόγω των ελλείψεων, όμως, κάνει 10 ή και 11 εφημερίες. Αυτές οι 3 ή 4 εφημερίες θα πληρωθούν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αν είναι δυνατόν.
Καλές οι ρητορείες του Αδώνιδος για πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, μήπως ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να επισκεφθεί τα νοσοκομεία και μεταμεσονύκτια; Για ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη των γιατρών που μοχθούν και δεν πληρώνονται όπως πρέπει; Ας δώσει εντολή στις διοικήσεις των  νοσοκομείων να πληρώσουν τις πρόσθετες εφημερίες, ας γίνουν περισσότερες προσλήψεις έστω ειδικευόμενων γιατρών, ας επανέλθει το ρεπό. Πράγματα απλά που δίνουν και άλλη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Διότι, σκεφθείτε τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει ένας γιατρός που έχει να κλείσει τα μάτια του 30 και πλέον ώρες… Ταυτόχρονα, λόγω της κρίσης, η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης