Μία πρώτη εικόνα για το τι θα επακολουθήσει το φετινό καλοκαίρι στην ακτοπλοία και κατ’ επέκταση στα νησιά αποτέλεσε η κίνηση στα λιμάνια τις ημέρες του Πάσχα.

Μείωση γύρω στο 40% κατέγραψαν οι λιμενικές αρχές και οι ταμίες των ακτοπλοϊκών εταιρειών …τραβάνε τα μαλλιά τους αφού τα οικονομικά, δυστυχώς, βρίσκονται στο ναδίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καύσιμα τραβάνε την ανηφόρα, τα δάνεια προς τις τράπεζες δύσκολα αποπληρώνονται και οι μισθοί των ναυτικών καταβάλλονται με δίμηνη και τρίμηνη καθυστέρηση. Κι αν καταβάλλονται… Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στον χώρο της ακτοπλοΐας με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 2012 ίσως είναι το χειρότερο. Με τα πλοία να αποπλέουν από τα λιμάνια με ελάχιστους επιβάτες, με τους “τουρ οπερέιτορς” να δηλώνουν ότι οι αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με πέρσι, θα μειωθούν από 15 έως και 25%, όλοι καταλαβαίνουν ότι η χρονιά για τους νησιώτες θα είναι πολύ δύσκολη.

Και αυτό διότι εκατοντάδες ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα παραμείνουν κλειστά.

Έστω και σήμερα η χρονιά μπορεί εν μέρει να διασωθεί αν όλοι ρίξουν νερό στο κρασί τους. Αν ακτοπλόοι, συνδικαλιστές της ΠΝΟ, ξενοδόχοι και όσοι εμπλέκονται στο σύστημα, χαμηλώσουν τους τόνους, ακολουθήσουν νέα οικονομική πολιτική και στραφούν στον εσωτερικό τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλοί είναι οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι, αλλά σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον καλοί και μάλιστα “χρυσοί” είναι και οι Έλληνες. Αυτοί, τους οποίους χρόνια τώρα οι επαγγελματίες της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Νάξου και των άλλων τουριστικών προορισμών δεν …έβλεπαν με καλό μάτι.. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αφού η γαλαντομία του Έλληνα ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικά εποχές, παίζει άνευ αντιπάλου!…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης