Είναι νομοταγής πολίτης. Πληρώνει τους φόρους του, το χαράτσι και όλους τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Έφτασε, όμως και για τον Γ. Τρ. το πλήρωμα του χρόνου να συνταξιοδοτηθεί. Ακολουθώντας το «πριν πεινάσεις μαγειρεύεις» ρώτησε τις αρμόδιες υπηρεσίες ποια έγγραφα θα πρέπει να καταθέσει στις αρχές Αυγούστου ώστε να πάρει την σειρά του για τη σύνταξη.
Μεταξύ των εγγράφων που πρέπει να συγκεντρώσει είναι και αυτό της φορολογικής ενημερότητας. Γνωρίζοντας ότι έχει τακτοποιήσει όλες τις υποθέσεις του με την ΔΟΥ Αμαρουσίου, λέει στη σύζυγό του Χριστίνα να πάει ένα πρωινό στη συγκεκριμένη ΔΟΥ για να παραλάβει το έγγραφο της φορολογικής ενημερότητας. Αμ δε… Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν ο αρμόδιος υπάλληλος είπε πως θα πρέπει ο εν δυνάμει συνταξιούχος να περάσει από την εφορία διότι υπάρχει κάποια εκκρεμότητα. Κάποια οφειλή. Τρελαίνεται ο άνθρωπος που δεν γνώριζε ότι οφείλει στην εφορία, παίρνει άδεια από τη δουλειά του και νάτος στην ΔΟΥ Αμαρουσίου. Λέει στον εφοριακό το ΑΦΜ του και τότε πληροφορείται για το …μυθικό ποσόν που οφείλει και δεν μπορούσε να βγάλει φορολογική ενημερότητα. Από το 2008 η οφειλή του ήταν 0,01 ευρώ! Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο άνθρωπος όφειλε έξι χρόνια ένα λεπτό!.. Ένα λεπτό… Είναι δυνατόν επί 6 χρόνια να μην έχει δει κάποιος υπάλληλος το …ιλιγγιώδες ποσόν που όφειλε ο φορολογούμενος; Είναι δυνατόν; Έχει υποβάλει έξι φορολογικές δηλώσεις, έχει πληρώσει τους όποιους φόρους του και δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης όφειλε ένα λεπτό; 
Στις 15 Ιουλίου ο φορολογούμενος πήγε στην τράπεζα Πειραιώς και κατέβαλε το ένα λεπτό της οφειλής και η πράξη εξόφλησης γνωστοποιήθηκε στη συνέχεια στη ΔΟΥ Αμαρουσίου. Έτσι τώρα χωρίς το «βαρίδι της οφειλής» θα μπορεί να πάρει και τη φορολογική του ενημερότητα. Η πλάκα βέβαια  θα ήταν αν η οφειλή ανέρχονταν σε ένα ευρώ, να διαπραγματευτείς αν μπορείς να την εξοφλήσεις σε δύο δόσεις!..
Πάντως για να λέμε όλη την αλήθεια τι να σου κάνουν ο Στουρνάρας, ο Χαρδούβελης και ο Θεοχάρης, όταν από τη βάση του το σύστημα δεν είναι ευέλικτο. Όταν είναι αγκυλωμένο και η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει. Πάντως σε κυριακάτικο άρθρο του με τίτλο «η νέα μεταπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει» ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επισημαίνει: «Πολλά μένουν για να γίνουν: η γραφειοκρατία δεν έχει ακόμη ηττηθεί. Η φοροδιαφυγή δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Οι αδικίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Χρειάζονται κι άλλα βήματα.» Να τα δούμε αυτά  τα βήματα διότι αυτά που βιώνουμε σήμερα, μάς αναγκάζουν να ρωτάμε αν αυτό είναι κράτος και μάλιστα δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης