Μπορει να εχουμε γονατησει από την οικονομικη ασφυξια που μας εχουν επιβαλλει οι “προσφιλεις” εταιροι μας,και….ΟΧΙ  ΜΟΝΟ,αλλα δεν το βαζουμε κατω με ΤΙΠΟΤΑ,και στην Παρο  οι 10.000 περιπου μονιμοι κατοικοι της εχουν βαλει τα ΔΥΝΑΤΑ τους ετσι ωστε οποιοι και αν ειναι αυτοι οι καλοκαιρινοι επισκεπτες την προτιμησουν να περασουν καλα,και να νοιωσουν τι ΕΣΤΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
Ετσι και φετος απο ακρη σε ακρη του νησιου,τοσο οι κατοικοι της από την Παροικία εως τις γραφικες Λευκες και το γραφικο ψαροχωρι του Αμπελα,αλλα και τα υπολοιπα χωρια εχουν ριχθει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ και παναρχαια ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στην καλλιτερη εξυπηρετηση τοσο των ελληνων τουριστων οσο και των ξενων που παρα τα οσα ακουνε στις πατριδες τους για τα οικονομικα ΧΑΛΙΑ της Ελλαδας συνεχιζουν απτοητοι να φτανουν στο πανεμορφο Κυκλαδονησι.
Και δεν τους φοβιζουν ουτε οι κλειστες τραπεζες αλλα ουτε και οι ταξιδιωτικες οδηγιες για αποφυγη των ελληνικων νησιων.Και ΕΡΧΟΝΤΑΙ και θα ΕΡΧΟΝΤΑΙ μεχρις οτου φυγει το ελληνικο καλοκαιρι.
Οποιοι λοιπον αψηφησουν τις οποιες ξενες απειλες,και φτασουν με τα ελληνικα ποσταλια στην “Πριγκηπισσα” των Κυκλαδων,ας επισκεφθουν εκτος απο ολα τα φιλοξενα χωρια του νησιου(που δεν ειναι και λιγα) και το ψαροχωρι του ΑΜΠΕΛΑ,με τους 150 μονιμους κατοικους,οι οποιοι αν και πριν χρονια ζουσαν αποκλειστικα απο το ΨΑΡΕΜΑ,σημερα καποιοι εξ αυτων εχουν στραφει και στην ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ των καλοκαιρινων επισκεπτων.


Στο μικρο ψαροχωρι του ΑΜΠΕΛΑ που απεχει μολις 5 χιλιομετρα απο την ΝΑΟΥΣΑ,και στο οποιο θα φτασεις ειτε με τα τοπικα λεωφορεια ειτε με το δικο σου μεταφορικο μεσο,υπαρχουν τρεις τουλαχιστον παραλιες(αμμουδιες) οπου θα μπορεσεις να απολαυσεις κολυμπι στα βατα καταγαλανα νερα του Αιγαιου,ενω η θεα της Ναξου θα σε κανει να μην θες να φυγεις.Πρωτη και καλλιτερη η αμμουδερη παραλια εκει στο μικρο λιμανακι,οπου εχουν τα καικια τους οι ντοπιοι ψαραδες,και το οποιο ομως ακομα μετρα τις “πληγες” του απο τις χειμερινες θεομηνιες,αφου το “ταμειο ειναι μειον” τοσο στον δημο του νησιου οσο και στο Κρατος.ΕΚΕΙ λοιπον στο μικρο λιμανακι με τα ρηχα καταγαλανα νερα μπορουν να κολυμπισουν χωρις καμμια επιτηρηση ακομα και τα μικρα παιδια,ενω λιγο πιο κατω υπαρχει η μικρη παραλια με τα θαλασσοδεντρα,και αμεσως μετα η παραλια του Ασπρου Γκρεμου,οπου ομως και εκει υπαρχουν οι πληγες του χειμωνα,οι οποιες ομως χαρη στην επεμβαση των κατοικων δεν θετουν σε κανενα κινδυνο τους λουομενους,εστω και αν ειναι ανηλικα παιδια.
Ομως εκτος απο τις “βατες” αμμουδιες,οπου μπορεις “χωρις φοβο και παθος” να απολαυσεις τις βουτιες σου,υπαρχουν και λιγοστες  ψαροταβερνες και ενα ελληνικοτατο Restaurant-Bar οπου μπορεις να απολαυσεις “λουκουλεια” γευματα,και μαλιστα για ολα τα ΒΑΛΑΝΤΙΑ.Οσο για την ποιοτητα των προσφερομενων εδεσματων ειτε αυτα ειναι ΨΑΡΙΑ,ειτε ΚΡΕΑΤΑ και ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ,ειναι εγγυημενα αφου προερχονται απο τα ντοπια καικια,και τα “ΜΠΟΣΤΑΝΙΑ” του ΑΜΠΕΛΑ(Βλεπεις οι 150 κατοικοι του εχουν φροντισει για ολα).
Η πιο παλια ψαροταβερνα ειναι αυτη του ΒΕΝΤΟΥΡΗ,οπου μεσα στην πεντακαθαρη κουζινα “βασιλευει” στις κατσαρολες αλλα και τα “καρβουνα” η Αργυρω,που με τις σπεσιαλιτε της θα σε κανει να καταλαβεις και την πεντανοστιμια και την Παριανη φιλοξενια,ενω οι ψαρομεζεδες της ειναι ολες φρεσκες και ψαρεμενες απο το καικι του Νικολα,και του Βασιλη,οι οποιοι και θα κατσουν να πιουν και μια “σουμα”μαζι σου.

Μετα και λιγα μετρα πιο κατω η ψαροταβερνα του “ΑΡΓΥΡΗ”,οπου και εδω τα προσφερομενα ειδη ειναι φρεσκα και της τοπικης παραγωγης,ενω στην συνεχεια ακολουθει σχεδον πανω στην θαλασσα και με θεα την Ναξο η ταβερνα της “ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ”,οπου βεβαια πρωταγωνιστικο ρολο σχεδον σε ολα εχει η κυρια Αννα με καταγωγη απο την Κομιακη της γειτονικης Ναξου,κατι που ασφαλως την κανει αψογη μαγειρισσα,και πολυ καλη οικοδεσποτισα,ενω διπλα της ο γιος της Μιχαλης φροντιζει για την τηρηση και της τελευταιας κινησης της οικογενειακης ψαροταβερνας,ενω οι τιμες ακομα και στα πιασμενα απο τον Καπεταν Χριστο ψαρικα ειναι προσιτες για ολους.Οσο για τα προσφερομενα γλυκα Αστα να Πανε,καθως ειναι απο παλιες “Αξιωτικες” συνταγες.
Πηγαινοντας προς την παραλια του Ασπρου Γκρεμου,συναντας πανω απο τον παραλιακο δρομο εκει κοντα στο εκλησακι της Αγιας Αννας την επισης οικογενειακη ταβερνα της “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ”,οπου ολα τα προσφερομενα φαγητα ειτε ΨΑΡΙΑ ειτε Κρεατα ειναι ΝΤΟΠΙΑ και ολοφρεσκα,και μαγειρεμενα απο την ιδιοκτητρια κυρια Μαργαριτα,ενω αναμεσα στα πεντακαθαρα τραπεζακια κυκλοφορει υποδεχομενη και σερβιρωντας τους πελατες η Στελλα,ενω ο Δημητρης ειναι ο “ανθρωπος” που φροντιζει για ολα.
Επιστρεφοντας και παλι στον παραλιακο δρομο εκει στην παραλια με τα Θαλασσοδεντρα και τα τραπεζακια πανω στο κυμα λειτουργει απο την οικογενεια του Γιαννη Και της Αννας το “Μεζεδοψαρομαγαζο”,το “ΘΑΛΑΜΙ”,οπου εδω και χρονια κυριαρχει η ΚΑΛΗ ΣΟΥΜΑ,και ο καλος μεζες,ειτε ειναι απο ψαρικα ειτε απο κρεατικα,ενω ιδιαιτερη γευση,και τρελλη γευση δινει η Ρεγγοσαλατα,και η παξιμαδοκουλουρα,με το αγνο παριανο λαδι και την Αμπελιωτικη ξυνομυζιθρα.
Μεσα στην κουζινα του Θαλαμιου,η Αννα δινει τις δικες της γαστρονομικες “πινελιες”ακομα και στο πιο απλο πιατο,ενω ολα τα ψαρια ειναι πιασμενα απο τον ιδιοκτητη Γιαννη,ο οποιος φροντιζει παντα για το καλλιτερο.
Οσο για το πατροπαραδοτο ελληνικο σερβις ο Γιαννης,ο Θοδωρης,η Αννουλα,και η Εμμανουελα φροντιζουν να ειναι ολα στην εντελεια,ενω με θεα την Ναξο μπορεις να απολαυσεις ΧΑΛΑΡΑ και πανω στο κυμα Ουζακια και καλοψυμενα χταποδακια.Αντε και Καλη σας Ορεξη,ενω για τις τιμες ειναι για ολες τις οικογενειες.

Αφησαμε για το τελος στον ΑΜΠΕΛΑ,εκει στο γραφικο ψαρολιμανο με την αμμουδερη και ωργανωμενη παραλια,το Restaurant-Bar “ASPROGALAZIO”,με την πανδαισια των ελληνικων αλλα και ξωτικων γευσεων,στα οποια σημαντικοτατο ρολο παιζει ο νεαρος SEF Πανος,ο οποιος με βοηθους τους Αρη,Αγγελο και τον Μαχμουντ,μεγαλουργει στην ελληνικη κουζινα με μια “πινελια” Gourmet,ενω πισω απο το καταλευκο και απο ξυλο μπαρ,ο Αλεξ κανει παιχνιδια ακομα και με τους πιο απαιτητικους λατρεις των ξωτικων ποτων,αλλα και του espresso.

Μεσα στην πεντακαθαρη κουζινα,ο Πανος φτιαχνει τις φρεσκοτατες και με ντοπια υλικα σαλατες,που ειναι η ελληνικη με καπαροφυλλα,τραγανες πιτουλες,φετα και αρωματικο Παριανο λαδι δυοσμου,πρασινη σαλατα με ροκα εσκαρολ καπνιστο σολωμο,σταφυλια και βινεγκρε μανγκο,νησιωτικη σαλατα με τοματινια,αρμυρικια,και ξυνομυζηθρα,ενω για ορεκτικα ετοιμαζει με μαεστρια χουμους με τραγανες τορτιγιες και παπρικα.τονολακερδα,μυδια κρασατα,μους φαβας και καλαμαρι ψητο.
Οσο για τα κυρια πιατα ειναι πρωταγωνιστικοτερα το Ριζοτο Αναποδα Γεμιστα,Κριθαρωτο Γαριδας,Κοτοπουλο Σχαρας με πατατες σοτε,Μπιφτεκι Γαλοπουλας,ψαρια ημερας,και οτι αλλο “Τραβα η Ψυχη σας”,ενω για τις τιμες ειναι προσιτες για ολους ακομα και για οσους θελουν να “την βγαλουν με Ολιγα”.Στο αψογο σερβις και με υπερμετρη δοση ελληνικης φιλοξενια “παιζουν”οι Χρηστος,Γιωργος,Μανος,οι οποιοι θα σας κερδισους εξ αρχης με το χαμογελο τους,ενω στην ωργανωμενη παραλια,οπου μπορεις να απολαυσεις Γρανιτες,φυσικους χυμους,τοστ,και αλλα “μεζεκλικια”τον κυριο λεγο εχουν ο Νικος,και ο Τζουλιανο,οι οποιοι ειναι εκει στην καυτη αμμο για να ικανοποιησουν καθε σας επιθυμια.
Και ολα αυτα υπο την αυστηρη επιβλεψη του Mετρ Νικου,ο οποιος φροντιζει για ολα και για ολους εσας που θα βρεθειται εκει στην αμμουδερη παραλια του μικρου λιμανιου του ΑΜΠΕΛΑ και στους πεντακαθαρους χωρους του Restaurant-ASPROGALAZIO.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ
ΒΟΥΤΙΕΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ 
ΑΜΠΕΛΑ ΤΗΣ
ΠΑΡΟΥ.