Αν και δεν προκάλεσε εντύπωση η ενίσχυση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας στο πλαίσιο της ευρύτερης ανόδου των αγορών, η έκταση της ανόδου του ήταν αξιοσημείωτη. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας είναι το ισχυρότερο νόμισμα μέχρι στιγμής μετά την απόφαση της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,50%, προειδοποιώντας ότι το ισχυρό νόμισμα θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της νομισματικής της πολιτικής. Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας δεν απομάκρυνε το ρίσκο με την ισοτιμία NZDUSD να ξεπερνά το 0,8150. Παρ’ όλα αυτά οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, θεωρούν την ανοδική αντίδραση ως διόρθωση και το βασικό πτωτικό σενάριο για το νόμισμα παραμένει.

Όπως σημείωσαν και χθες, οι προοπτικές μιας αντιστροφής στο δολάριο είναι ακόμα ενεργές. Παρ’ όλο που τα θεμελιώδη ευνοούν την άνοδο του δολαρίου (στροφή στην πολιτική της Fed, αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, επιβράδυνση στην Κίνα), η αγορά φαίνεται ότι πιέζει το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο SSI (δείκτης συναισθήματος αγοράς της FXCM) δείχνει ότι οι retail traders προσθέτουν περισσότερες θέσεις αγοράς στο δολάριο με την αναλογία θέσεων long/short στην ισοτιμία USDCAD να διαμορφώνεται στο 7 προς 1, ενώ σε σχέση με τη στερλίνα να διαμορφώνεται στο 6 προς 1. Θα τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου «ξεφουσκώσουν» οι παραπάνω αναλογίες μέχρι να ξαναμπούν στις ισοτιμίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενίσχυση στο δολάριο Καναδά είναι αρκετά εντυπωσιακή με την ισοτιμία USDCAD να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβρη του 2011. Την ίδια στιγμή, η στερλίνα διέγραψε τις απώλειες που σημείωσε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΕΠ για να ενισχυθεί και πάλι σε πολυήμερα υψηλά έναντι του δολαρίου.

Η Fed, από την πλευρά της, διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, ενώ δεσμεύτηκε για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων έως το 2014. Η ρητορική της δεν αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της κεντρικής τράπεζας και εκτιμούμε ότι ο Ben Bernanke και η παρέα του αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης της ανάκαμψης πριν στραφούν σε πιο αισιόδοξες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρήσει ότι οι προοπτικές ενός QE3 περιορίζονται σημαντικά, αν και χρειάζονται περισσότερα θετικά οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί μια αντιστροφή στη νομισματική πολιτική.

Η άνοδος των μετοχών παγκοσμίως την Τρίτη και την Τετάρτη βοήθησε στην άνοδο των νομισμάτων. Ωστόσο, συνεχίζουν να μην αγοράζουν στην άνοδο των μετοχών-το αντίθετο μάλιστα- καθώς αναμένουν υποχώρηση των κεφαλαιαγορών τις επόμενες εβδομάδες. Ως προς τον S&P 500 αναμένουν η υποχώρηση του δείκτη να επεκταθεί κάτω από τις 1.300 μονάδες με μια άνοδο να σταματήσει κάτω από τις 1.450 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους είναι να περιμένουν και έπειτα να αγοράσουν επιθετικά το δολάριο, πουλώντας μετοχές και άλλα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο. Εκτιμούν ότι τα νομίσματα με υψηλά επιτόκια θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο προσεχές μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης