Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάνω από δέκα ξένα funds έκαναν την εμφάνισή τους προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά στην Αθήνα, διερευνώντας την τοποθέτησή τους σε μετοχές ελληνικών εισηγμένων θεωρώντας ότι το ρίσκο που υπάρχει είναι πλέον ανεκτό, αφού υπάρχουν και ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη.

Η στόχευση των συγκεκριμένων επενδυτών αφορά τους τομείς της ενέργειας, του real estate των τηλεπικοινωνιών και φυσικά αυτό που υπό την ευρεία έννοια ονομάζαμε ΔΕΚΟ κυρίως υπό αποκρατικοποίηση. Παράλληλα στο επενδυτικό στόχαστρο βρίσκονται και εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες καταφέρνουν μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση να διατηρήσουν τζίρους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα funds αυτά δεν επιθυμούν την εξαγορά των εταιρειών ή την άσκηση management. Επιθυμούν να χτίσουν μετοχική θέση διότι εκτιμούν πως οι μεταβολές που θα συντελεστούν στην ελληνική αγορά θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε ανάπτυξη τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο λόγος για τον οποίον εξετάζουν την άμεση τοποθέτησή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι ένας και μοναδικός και αφορά το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών, αφού έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα σενάρια ακόμα και της ανεξέλεγκτης πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δραστηριότητες

Τα funds αυτά προτίθενται να επενδύσουν εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρό αντικείμενο δραστηριότητας για τη χώρα μας είτε θα μπουν στο στόχαστρο μεγάλων ξένων επενδυτικών συμφερόντων, είτε θα εξαγοραστούν και έχουν μεγάλες πιθανότητες να ενισχυθεί σημαντικά η δραστηριότητά τους. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν μπει στο στόχαστρο των συγκεκριμένων funds, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη, είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και εταιρείες όπως η Μέτκα, ο Μυτιληναίος, τα Jumbo, η Folli Follie.

 

Ετοιμασία για τα road shows

Από την πλευρά του το χρηματιστήριο ως προωθητικός μηχανισμός και μετά την λήξη της προεκλογικής περιόδου, αρχίζει να προετοιμάζει εκ νέου τα καθιερωμένα του road shows σε Λονδίνο το Σεπτέμβριο και σε Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο. Το τελευταίο αυτό συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούνιο αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων ακυρώθηκε. Μάλιστα σε αυτά τα road shows και κυρίως στο πρώτο του Λονδίνου το χρηματιστήριο ετοιμάζεται να ανακοινώσει το μεγάλο πλάνο του για να βοηθήσει θεσμικά τέτοιου είδους κινήσεις στη χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το σχηματισμό αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία θα εισαχθούν στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου με στόχο να εξυπηρετηθούν μικρότεροι επενδυτές οι οποίοι δεν θέλουν να επενδύσουν απευθείας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά θα μπορούσαν να επενδύσουν μέσω των συγκεκριμένων αμοιβαίων σε όλα τα projects των αποκρατικοποιήσεων και όχι μεμονωμένα.

Μέσα από αυτά τα αμοιβαία οι επιχειρήσεις, που μπόρεσαν και αντιμετώπισαν την κρίση με σχετική επιτυχία, πιθανότατα θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους με αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους σε μία εποχή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Αυτά τα funds που θα δημιουργηθούν, το χρηματιστήριο φιλοδοξεί να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, υποκαθιστώντας τη φυγή των κεφαλαίων στην οποία φαίνεται να προβαίνουν αρκετές πολυεθνικές (π.χ. Carrefour) που αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν stop loss και αποχωρούν.

Οι τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες αυτές φαίνεται να αποτελούν ένα ειδικό κεφάλαιο καθώς η ανακατανομή των μεριδίων αγοράς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός.

Καταρχήν οι ξένες τράπεζες με παρουσία δικτύου στη χώρα μας -όχι οι κυπριακές- είναι φανερό ότι αναζητούν τρόπους και δρόμους διαφυγής και συζητούν με ξένους αλλά κυρίως με Έλληνες επενδυτές προκειμένου να πουλήσουν τις εργασίες τους στην εγχώρια αγορά. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι οι μητρικές εταιρείες θέλουν να περιορίσουν την έκθεση που έχουν σε χώρες υψηλού κινδύνου αλλά και γιατί και οι ίδιες θα χρειαστούν κεφάλαια αφού η «Βασιλεία» επιβάλει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες 9% μέχρι το Σεπτέμβριο.

 

Από την άλλη πλευρά συζητήσεις γίνονται και μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και όπως παρατηρούν έγκυροι παράγοντες του χώρου ουσιαστικά δε σταμάτησαν ποτέ. Οι συζητήσεις αυτές με τα νέα δεδομένα της ανακεφαλαιοποίησης θεωρείται πιο πιθανό από ποτέ πως κάπου θα καταλήξουν γιατί ο χρόνος και οι ανάγκες έχουν ωριμάσει πλέον τους μετόχους των τραπεζών.

 

Όσον αφορά τις τράπεζες του δημόσιου τομέα δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και την Αγροτική αφού αποφασιστεί εάν θα ανακεφαλαιοποιηθούν ή εάν θα σπάσουν σε Good και Βad Banks θα αποφασιστεί και ο τρόπος με τον οποίον θα προσελκυθούν επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός τομέας στη χώρα μας είναι σίγουρο πως θα αναζητήσει κεφάλαια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Σε τροχιά συγχωνεύσεων οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Κεφάλαια θα αναζητήσουν και πολλές τράπεζες ανά την Ευρώπη πέραν αυτών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν σε Ισπανία και Κύπρο. Ο λόγος της αναζήτησης κεφαλαίων είναι κυρίως οι αυστηρότεροι όροι κεφαλαιακής επάρκειας.

Η μαζική αναζήτηση κεφαλαίων από έναν κλάδο δυσκολεύει, όπως είναι φυσικό και την εύρεσή τους. Γι’ αυτό εκτιμάται πως ο κλάδος αυτός τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποστεί consolidation δηλαδή θα μπεί σε τροχιά συγχωνεύσεων. Παράλληλα οι τράπεζες στην Ευρώπη οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις επενδύσεών τους σε χώρες του εξωτερικού σε μία προσπάθεια να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια για την ενίσχυση τους.

Άλλωστε αυτό πράττουν και τα δικά μας πιστωτικά ιδρύματα. Υπ’ αυτήν την άποψη εκτιμάται ότι σιγά σιγά θα δημιουργηθούν funds τα οποία θα στοχεύσουν στον τομέα αυτόν εφόσον όμως προηγηθεί η νέα χαρτογράφηση της αγοράς σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης