«Διαβολοβδομάδα» με την ορολογία των «ειδικών δυνάμεων» θα περάσει σύμπασα η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς η εβδομάδα που έρχεται έχει στη διαδρομή της σημαντικά γεγονότα που απαιτούν εξαιρετική προετοιμασία.
Ουσιαστικά η ηγεσία του ΥΝΑ, που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη στους αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών, τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής όπως αυτή έχει σχεδιαστεί να εξελιχθεί στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας.
Κάθε άλλο παρά εύκολο αφού ως γνωστόν εκκρεμούν μείζονος σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο και όχι μόνο περιβάλλον, τον σχετικό κανονιστικό πλαίσιο αλλά και θέματα που ουσιαστικά «απεικονίζουν» τις διαθέσεις της ΕΕ για λήψη περιφερειακών μέτρων στα οποία ως γνωστόν η ελληνική πλευρά έχει εναντιωθεί υποστηρίζοντας ότι υπέρτατος νομοθέτης ήταν και παραμένει ο ΙΜΟ.
Αντίστοιχα «δύσκολη» και η ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική, όπως σημειώνει το theseanation.gr, με τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια του διευρωπαϊκού συστήματος να «μάχονται εαυτούς και αλλήλους» σε χρονική συγκυρία που το παγκόσμιο εμπόριο επανατοποθετείται και συνάμα βλέπει με ιδιαίτερη προσήλωση της κινήσεις των Αθηνών ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων λιμενικών εγκαταστάσεων.
Θαλάσσιοι διάδρομοι, διευρωπαϊκό δίκτυο αλλά και σιδηροδρομική συνδεσιμότητα των λιμένων της ΕΕ μεταξύ τους στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων από τα οποία βέβαια δεν λείπουν και εκείνα που έχουν να κάνουν με την λιμενεργασία.

Τέλος στα «δύσκολα» του ΥΝΑ το θέμα της περεταίρω αστυνόμευσης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο κατά κύριο λόγο για την ανάσχεση των κυμάτων λαθρομετανάστευσης με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στην ετήσια εκδήλωση των βραβείων Lloyd’s List πρότεινε την προσεχή χρονιά να απονεμηθεί βραβείο στο Λιμενικό Σώμα για τη συμβολή του στη ναυτιλία της χώρας αλλά και το δύσκολο έργο που επιτελεί το δυναμικό του για την αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης