ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, διοργανώνεται έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας, στο δημοτικό νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου), με θέμα: «Από τη Γέννηση του Ιησού στο Πάθος και στην Ανάσταση».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, στις 18:00.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζει: «Σε όλες τις μεγάλες στιγμές του Έθνους μας, η Ορθοδοξία ήταν το μεγάλο στήριγμα και η δύναμη του λαού μας. Εξάλλου η πορεία του Ιησού Χριστού διαχρονικά σηματοδοτούσε και την πορεία του Ελληνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση που συνδιοργανώνουμε με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά και το φωτισμένο Ιεράρχη της Μητροπολίτη Πειραιώς και Νέου Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, στο δημοτικό νεοκλασικό της Κανθάρου, στο επίκεντρο της έχει την αναβάπτιση όλων μας στα μηνύματα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Στο πλαίσιο της πορείας προς τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας, προβάλλουμε μορφές της Τέχνης, όπως είναι η Βυζαντινή Αγιογραφία, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και ακολουθίες, ψαλτήρια και εκκλησιαστικά βιβλία, ενώ θα δοθούν και μια σειρά διαλέξεων από εκλεκτούς ομιλητές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρακολουθώντας την έκθεση: «Από τη Γέννηση του Ιησού στο Πάθος και στην Ανάσταση» όχι απλώς θα μπούμε στο κλίμα των ημερών, αλλά θα νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας υπό το πρίσμα της Αγάπης, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης.»

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, τονίζει:

«Ο Χριστός είναι το «αρχέτυπο». Για να τελειοποιηθεί και να ολοκληρωθεί ο άνθρωπος πρέπει να «μορφώσει» μέσα του την εικόνα του Θεανθρώπου. Να γίνει κατά τον Απόστολο «σύμμορφος της εικόνας του Θεού» και να φθάσει «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». Με άλλα λόγια η ολοκλήρωση του ανθρώπου είναι ταυτόσημη με την «χριστοποίησι» του.

Συνεπώς, η οντολογική αλήθεια του ανθρώπου δεν βρίσκεται στον εαυτό του αυτόνομα κατανοημένο, βρίσκεται στη σχέση του με το Θεάνθρωπο Χριστό, όπως η αλήθεια της εικόνας παραπέμπει στο αρχέτυπο. Η αυτονόμηση του ανθρώπου είναι ταυτόσημη με την πτώση του, με τον εκφυλισμό, την υποβάθμιση, την άρνησή του. Ας το πούμε καθαρά. Κάθε θεωρία που αρνείται το Θεό είναι καταδικασμένη να αρνηθεί και τον άνθρωπο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στα καταλυτικά, τα εικονοκλαστικά ρεύματα των καιρών διασώζει την οντολογική αλήθεια του Θεανθρώπου. Είναι προέκταση Του «εν τόπω και χρόνω». Η παλιά εικονομαχία πολεμούσε την εικόνα του ανθρώπου στο πρόσωπο του Θεού. Η τωρινή πολεμά την εικόνα του Θεού στο πρόσωπο του ανθρώπου.

Είναι επομένως, πολυσήμαντη η έκθεση Βυζαντινών εικόνων που με έμπνευση και αγάπη ο Εξοχώτατος Δήμαρχος κ.Βασίλειος Μιχαλολιάκος διοργανώνει γιατί συμβάλλει στους δικούς μας κρίσιμους και πικρούς καιρούς να αναστηλώσουμε την εικόνα του Θεού και της ανθρώπινης προσωπικότητος μέσα στο ναό της οικουμένης. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως Έθνος. Για να βοηθήσουμε να ζήσει ο κόσμος και να σωθεί ο πολιτισμός».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00

• Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκου

• Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ

• Ύμνοι από την Βυζαντινή χορωδία Ι.Μ.Π.

Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 18:00

• Πατήρ Σπυρίδων Τσιμούρης, με θέμα: «Η Θεολογία των Βυζαντινών Εικόνων»

• Πατήρ Μεθόδιος Κρητικός, με θέμα: «Μ. Τεσσαρακοστή»

Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 18:00

• Πατήρ Ιωάννης Παναγιώτου, με θέμα «Μεγάλη Εβδομάδα»

• Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9 Απριλίου με 1η Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα ως Παρασκευή: 10:00 -14:00 και 18:00-20:00

Σάββατο – Κυριακή: 10:00- 14:00

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης