Ελλάδα, Βέλγιο, Σουηδία απορρίπτουν την άρση της Σένγκεν

Ελλάδα, Βέλγιο, Σουηδία απορρίπτουν την άρση της Σένγκεν

Σε επόμενους συνόδους αφήνουν Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία να συζητηθεί το θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν, που απασχόλησε τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία απέρριψαν την πρόταση για προσωρινή άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης, ενώ αντιθέτως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία την προώθησαν. Οι υπόλοιπες χώρες τήρησαν στάση αναμονής.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Κλοντ Γκεάν, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «είτε η Ευρώπη οργανωθεί, είτε όχι, μας απομένουν 11 μήνες για να αλλάξουμε μια Συνθήκη που επιτρέπει την είσοδο 400 χιλιάδων λαθρομεταναστών ετησίως, και την παραμονή 2-4 εκατομμυρίων σε κοινοτικό έδαφος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωση του ομολόγου τους για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, επισημαίνοντας πόσο καθοριστική για την επιτυχία των ελληνικών στόχων είναι η έμπρακτη υποστήριξη της ΕΕ στη δημιουργία 30 συνολικά κέντρων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου συζητήθηκε και απορρίφθηκε η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

Προχωρούν οι εργασίες στην Αμυγδαλέζα

Αμετακίνητα παραμένουν τα κοντέινερ στην Αμυγδαλέζα, εκεί όπου προορίζεται να γίνει το πρώτο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική, παρά την απόφαση του Μάκη Βορίδη να μεταφερθούν σε άλλο μέρος της Αττικής. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει ότι το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών θα λειτουργήσει πριν τις εκλογές.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση τόσο της αγοράς ειδικά εξοπλισμένων προκατασκευασμένων οικίσκων όσο και της ανακαίνισης των ήδη υφιστάμενων 200 κτιρίων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 23:37


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα