Ένα μουσείο για την «Αργώ»

Ένα μουσείο για την «Αργώ»Η «Αργώ», το καράβι του Ιάσονα πλέει στα νερά του Παγασητικού και υποδέχεται μαθητές, επισκέπτες και τουρίστες στους οποίους αφηγείται την ιστορία της, το μυθικό ταξίδι από το Πήλιο στον Εύξεινο Πόντο, την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος.
Το ξύλινο σκαρί, αντίγραφο του θρυλικού πλοίου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο μέσα στο λιμάνι του Βόλου, όπου θα υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης.
Προς το παρόν η «Αργώ» μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη θάλασσα και στη στεριά, μεταξύ ξενάγησης και συντήρησης, ενώ περιμένει τη μόνιμη λύση στο ζήτημα της συντήρησής της αλλά και της περισσότερο οργανωμένης προβολής που θα επιτευχθεί με τη δημιουργία του μουσείου που θα τη φιλοξενήσει. 
Αυτή είναι και η επιδίωξη της δημοτικής αρχής που έχει προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, για την κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη δημιουργία του μουσείου αξιοποίησής της.

"Η συγκεκριμένη πράξη χρηματοδοτείται από την τεχνική βοήθεια  του ΕΣΠΑ με 50.000 ευρώ για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ποσό που θα αποδοθεί στις προτάσεις που θα κερδίσουν τα τρία πρώτα βραβεία" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης.
Ο ίδιος γνωστοποιεί ότι, μέχρι τώρα, το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο ενώ κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις από μελετητικά γραφεία και εταιρείες, ακόμη και από το εξωτερικό- συγκεκριμένα από την Ιταλία.

Ο διαγωνισμός  λήγει στις 4 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ έχει συσταθεί η επιτροπή που θα εξετάσει τις προτάσεις. Σε αυτήν συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένας εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου και ένας από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόταση που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω διαδικασίες, η εν λόγω προμελέτη, μαζί με τις υπόλοιπες μελέτες (μουσειολογική, ηλεκτρομηχανολογική, στατική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων) θα συμπεριληφθούν σε συνολικό φάκελο ώστε να διεκδικηθεί με αξιώσεις η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, το σύμφωνο εταιρικής σχέσης 2014-2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, το γεγονός ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός  προσχεδίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ δίνει ήδη ένα προβάδισμα για το τελικό έργο.
"Η «Αργώ», το ομοίωμα της μυθικής Αργούς που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου δεν είναι απλώς μια τουριστική ατραξιόν για μας αλλά ένα στοιχείο πολιτισμού και παιδείας, ένα πραγματικό σύμβολο της πόλης" αναφέρει ο αντιδήμαρχος και τονίζει ότι για πρώτη φορά οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός μουσείου γίνονται σε ρεαλιστική βάση και όχι απλώς σε επίπεδο διακηρύξεων.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αρχιτεκτονικών προτάσεων, ενώ οι μελετητές δεσμεύονται από την προκήρυξη να λάβουν υπόψη όλο το σχετικό επιστημονικό υλικό που υπάρχει για τον μύθο της Αργούς, είτε αυτό προέρχεται από το χώρο της επιστήμης, είτε από εκείνους της ιστορίας και του πολιτισμού.

Η αξιολόγηση αναμένεται την άνοιξη του 2014  και η φιλοδοξία του Δήμου Βόλου είναι να έχει προετοιμαστεί ο σχετικός συνολικός φάκελος, όταν ανοίξει η πρόσκληση για τη νέα προγραμματική περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν πάντα στη δημοτική αρχή  οι σκέψεις για την αναβίωση της διαδρομής του μυθικού καραβιού αλλά και για την αξιοποίησή της για εκπαιδευτικούς και άλλους λόγους. "Κάθε χρόνο, η «Αργώ» κάνει μικρά ταξίδια εντός του Παγασητικού Κόλπου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν από τη δημοτική επιτροπή τουρισμού και άλλες σκέψεις για την καλύτερη αξιοποίησή της" σημειώνει ο κ. Λαμπρινίδης.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, nooz.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 09:51


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα