ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Νότη Ανανιάδη

Είναι σαφές και γνωστό στους αναγνώστες πως έχουμε την εκτίμηση ότι η αλήστου μνήμης δημαρχιακή θητεία Φασούλα ήταν μακράν η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων στην πόλη. Πλην όμως μέσα στην διαρκή οκνηρία και αναποτελεσματικότητα που την χαρακτήριζε κρύφτηκαν και χάθηκαν ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες. Μία από αυτή αφορούσε τον εορτασμό των Φώτων στο πρώτο λιμάνι και τη σύνδεση τους με τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης.
Είχε πέσει λοιπόν η ιδέα ο παραδοσιακός εορτασμός του Αγιασμού των Υδάτων να αποκτήσει ( ίσως κατά τα πρότυπα της ΔΕΘ) τον χαρακτήρα μιας αφορμής για στρατηγικού χαρακτήρα εξαγγελίες – ακόμη κι από τον πρωθυπουργό- για τη ναυτιλία, το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά, πρωτεύουσα της ναυτιλίας.

Η ιδέα αυτή, όπως και αρκετές άλλες, χάθηκαν και ξεχάστηκαν, ο κοσμοπολίτικος επαρχιωτισμός του δημάρχου εκείνου, σε συνδυασμό με την αποστροφή του προς την σκληρή και μεθοδική δουλειά δεν του επέτρεπε ούτε καν να προσεγγίσει τον στόχο. Με πολυτελή νεοπλουτίστικα «επίσημα γεύματα» νόμιζε ότι έφερνε σε πρώτο πλάνο τον Πειραιά – άλλωστε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ίδιου και του περιβάλλοντος του ήταν ότι όλα λύνονται πάνω από ένα τραπέζι . «Να κανονίσουμε ένα φαί», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά πέραν των παραπάνω , ίσως και λόγω αυτών, ο δήμαρχος εκείνος βρέθηκε χωρίς ισχυρούς συμμάχους. Ο Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, απέφευγε να βρίσκεται στον Πειραιά την ημέρα των Φώτων, ενώ κι ο Γ. Παπανδρέου ακολουθούσε την ίδια τακτική.

Η γιορτή, Η Ημέρα, του λιμανιού και της πόλης έχασε σιγά – σιγά την λάμψη της. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος είναι κουμπάρος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Οι στενές σχέσεις που διατηρεί με μία μακρά σειρά υπουργών δεν αμφισβητούνται. Χωρίς βαρύγδουπες και υπερβολικές στοχεύσεις η παλιά εκείνη ιδέα για τη δυνατότητα η ημέρα των Θεοφανείων να αποκτήσει, πέραν από την συμβολική της, ουσιαστική αναπτυξιακή αξία για τη ναυτιλία, την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά, μπορεί να επανεξεταστεί και να αξιοποιηθεί. Από του χρόνου κιόλας. Μέσα από ένα Φόρουμ για τη ναυτιλία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του χώρου, μια ημερίδα για τη σχέση πόλης – λιμανιού και τις αναπτυξιακές δυνατότητες και των δύο αυτών πυλώνων της «πειραϊκής ταυτότητας», μπορεί να αναδεικνύεται το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κυλήσει η χρονιά και να δοθεί η βάση ώστε οι παραδοσιακές ευχές πρωθυπουργού, υπουργών και δημάρχου να αποκτούν δεσμευτικό χαρακτήρα για την χρονιά που ξεκινάει. Η δημοτική αρχή μόνο να κερδίσει έχει από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Άλλωστε, του χρόνου τέτοια εποχή, θα απέχουμε μόλις έξι μήνες από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν (κανονικά) αυτή την φορά τον Ιούνιο…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης