Με κατώτατο όριο 120 υποθέσεων, το χρόνο θα χρεώνεται προσωπικά ο καθένας από τους διοικητικούς δικαστές οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου» για να εκδικαστούν οι χιλιάδες υποθέσεις που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σήμερα εκκρεμούν περίπου 440.000 υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας και η εικόνα γίνεται συνεχώς ασφυκτικότερη αν συνυπολογιστούν οι ταχείς ρυθμοί της ολοένα και μεγαλύτερης αύξησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μία υπόθεση για να φτάσει να εκδικαστεί στα Διοικητικά Εφετεία θα πρέπει να περάσουν περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ στα Διοικητικά Εφετεία η αναμονή για την εκδίκασή της φτάνει και κάποιες φορές υπερβαίνει τα 5 χρόνια. Το θέμα αυτό απασχόλησε το πρωί την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προεδρεύοντος του αντιπροέδρου Κ. Μενουδάκου και με εισηγητή τον αντιπρόεδρο Αθ. Ράντο για την έγκριση (σύμφωνα με το Ν. 4055/2012) των κανονισμών των Ολομελειών των Διοικητικών Δικαστηρίων (Εφετείων) της χώρας. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε πως ο κάθε εφέτης της Διοικητικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να αναλαμβάνει, το χρόνο, τουλάχιστον 120 υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιρρήσεις ωστόσο εξέφρασαν οι σύμβουλοι Επικρατείας στους κανονισμούς ορισμένων Διοικητικών Εφετείων (μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων) για την ανάθεση σε κάθε διοικητικό δικαστή 10-17 υποθέσεων το μήνα, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί και να αυξηθεί κατά 20%. Με το σκεπτικό ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν επιτυγχάνεται τελικά η επιδιωκόμενη επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε να «επιστραφούν» στα Διοικητικά Εφετεία οι συγκεκριμένοι κανονισμοί και να τροποποιηθούν για να συμπεριλάβουν το πλαφόν των 120 υποθέσεων ετησίως ανά δικαστή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης