Οι Δήμαρχοι του Πειραιά συμφωνούν για την Δραπετσώνα

Οι Δήμαρχοι του Πειραιά συμφωνούν για την Δραπετσώνα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 07:45ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
«ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ»
Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών της OIL ONE. Στη συνέντευξη,  συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασσιμάτης, Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου,  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς, εκ μέρους του Δημάρχου και ο Πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Επίσης, παρευρέθηκαν,  ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά, Γιάννης Μοίρας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, Νίνα Κασσιμάτη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πειραιά με τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, Μάκης Μαντάς και Μαρία Λαμπρίδου και εκπρόσωπος του βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Νίκου Ορφανού.
Οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισαν ότι το θέμα της ανάπλασης των Λιπασμάτων και της απομάκρυνσης των επικίνδυνων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από κατοικημένη περιοχή έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ επεσήμαναν ότι μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια επισφραγίζεται μία νέα διαδικασία συντονισμού των δυνάμεων των Δήμων και της Περιφέρειας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «ενωθήκαμε όλοι μαζί για ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την κίνηση αυτή θα την δούμε από εδώ και πέρα και σε άλλες διεκδικήσεις». Ανέφερε ότι η πόλη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πίστευε ότι «ο εφιάλτης του φουγάρου που μαύριζε τον ουρανό και άπλωνε κίτρινη σκόνη στην ατμόσφαιρα» είχε πλέον λήξει οριστικά, ενώ αγωνιζόταν και προσδοκούσε ότι αυτός ο χώρος θα αποδοθεί στους ανθρώπους της πόλης με χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού. Αντίθετα, σήμερα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος «βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά. Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 21 Ιανουαρίου, και ενώ ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δραπετσώνας και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ο πρώην Υπουργός ΠΕΚΑ έδωσε άδεια λειτουργίας στη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OIL ONE στην Δραπετσώνα. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, το οποίο βρίσκεται μόλις 75 μέτρα από τα σπίτια και τα σχολεία». Πρώτιστο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της περιοχής είναι να φύγουν οι εγκαταστάσεις της OIL ONE και ν’ αλλάξει το άρθρο 14 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.  Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η τροποποίηση του ρυθμιστικού που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή, περιλαμβάνει την αλλαγή των χρήσεων γης από «βιομηχανικές» σε χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και του συντελεστής δόμησης σε 0.1 από το 0.6 που όρισε αυθαίρετα ο προηγούμενος Υπουργό ΠΕΚΑ. Στην τροποποίηση αυτή είναι θετικός και ο ίδιος ο  Υπουργός, κ. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών την προηγούμενη Κυριακή. Δεύτερο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, είναι να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης, «ώστε να δοθεί ανάσα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης». Σ’ αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά ετοιμάζεται Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την περιοχή, ενώ στα σχέδια είναι και απαλλοτρίωση μέρους της ιδιοκτησίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο κ. Βρεττάκος, με την βοήθεια των όμορων Δήμων και της ΠΕΣΥΔΑΠ γίνονται προσπάθειες να γίνει ο χώρος επισκέψιμος «ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την πρώην Βιομηχανική ζώνη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας των Δήμων. Συγκεκριμένα η παρέμβαση του κ. Μώραλη ήταν η εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά σε αυτό το πάνελ. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην εικόνα αυτή, να βλέπετε τους Δημάρχους μαζί, γιατί ήρθε η ώρα οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε αυτά που συμφωνούν αλλά  ακόμα και σε αυτά που διαφωνούν και μπορούν να συνθέσουν απόψεις, να διεκδικούν από κοινού για σημαντικά ζητήματα. Ένα από αυτά, είναι αυτό για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα, για να στηρίξουμε μια αυτονόητη διεκδίκηση. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκανε μια ιστορική αναδρομή για το θέμα, μίλησε για πράγματα γνωστά και αυτονόητα. Το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διυλιστήρια 70 μέτρα από τα σπίτια, το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς  και κατοικίες. Το ότι δεν έχουμε στον Πειραιά πράσινο. Ότι πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι τη βιώσιμη ανάπλαση και αυτής της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά. Σημασία έχει όμως, ότι υπό τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενωθήκαμε όλοι μαζί,  δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, με ενιαία στρατηγική, για το τι ακριβώς διεκδικούμε. Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έχουμε πολλά κοινά. Στα ζητήματα αυτά θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση και διεκδικήσεις. Είμαστε Δήμοι με πολύ μεγάλη ανεργία, με ανυπαρξία πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Είμαστε Δήμοι δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτό να λειτουργεί υπέρ μας, λειτουργεί ανασταλτικά. Βάζω ορισμένα θέματα τα οποία το επόμενο διάστημα μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, συν άλλα που αφορούν δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές. Η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί, ανετράπη. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους Δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά θα είμαι παρών σε όποια παρόμοια εκδήλωση ή και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν και αυτές του προηγούμενου διημέρου. Θεωρώ επίσης, πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση  επί του θέματος. Τι επιθυμούν, όχι μόνο τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς ώστε να μην χρειαστεί οι επόμενοι από εμάς να ξανασχοληθούν με το ίδιο θέμα. Να μην είμαστε αναβλητικοί, να βάλουμε έναν άξονα και με πρακτικό μυαλό και συνεννόηση να το πετύχουμε».

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασσιμάτης, τόνισε στην ομιλία του ότι η αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας αφορά εξίσου όλους τους Δήμους. Ο κ. Κασσιμάτης ανέφερε συγκεκριμένα: « Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δηλώσουμε μαζί με τον Δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με τους δημότες της πόλης, με όλους τους Δημάρχους και τους πολίτες της Β’ Πειραιά για ένα από τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας. Γιατί, η απόδοση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων στους πολίτες και η αξιοποίηση της, μας αφορά όλους. Όπως μας αφορούν όλους  η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, το όρος Αιγάλεω, η ανάπλαση του Νεκροταφείου της Ανάληψης στη Νίκαια, η απομάκρυνση των Φυλακών από τον Κορυδαλλό. Τα προβλήματα είναι κοινά, για αυτό απαιτούν και κοινή προσπάθεια. Μπορεί σήμερα να ξεκινάμε από καλύτερη αφετηρία, αλλά χωρίς προσπάθεια, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Συγκροτήσαμε το κοινό μέτωπο των πέντε Δημάρχων της περιοχής μας και πριν από μέρες βρεθήκαμε όλοι οι Δήμαρχοι στον Κορυδαλλό διαδηλώνοντας μαζί κατά της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στην αίθουσα των Φυλακών.  Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα για να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε το σύνολο των αιτημάτων του Δήμου για αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη, απαλλοτρίωση της έκταση και ανάπλαση της περιοχής. Γιατί η Β’ Πειραιά δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, που θα δώσουν ανάσα ζωής στους κατοίκους της».

Την αναγκαιότητα της διαδημοτικής συνεργασίας στα μεγάλα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Ο Δήμαρχος Περάματος συντάχθηκε με τις επιλογές του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την αξιοποίηση της έκτασης των Λιπασμάτων προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς επίσης και με τις προτάσεις που εξέφρασε για το ίδιο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Εξειδικεύοντας την πρότασή του για τα σημεία διαδημοτικής συνεργασίας των Δήμων του Πειραιά ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εστίασε σε κοινές δράσεις στο θέμα της διοχέτευσης των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, στο θέμα των δεξαμενών πετρελαιοειδών στην περιοχή του Περάματος, στην ανάπλαση της χωματερής του Σχιστού και πρωτίστως στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που αφορά κατοίκους και δημότες και από άλλους Δήμους από την περιοχή του Πειραιά. Ο Δήμαρχος Περάματος τόνισε ότι «….η διαδημοτική συνεργασία στα μεγάλα θέματα που αφορούν την περιοχή μας μπορούν να κάνουν περισσότερο αποτελεσματικό τον αγώνα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων αδικιών στην περιοχή μας…..»

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισισδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, στην ομιλία της ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας ψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τόνισε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής είναι ενιαία. Συγκεκριμένα η κα Νάννου είπε «Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την πρόσκληση, για τη συμμετοχή σ’ αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνει η νέα δημοτική αρχή μαζί με την αντιπολίτευση για να μην ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης. Την συμπαράστασή μας σ’ αυτή την προσπάθεια δεν την παρέχουμε μόνο γιατί είμαστε όμοροι δήμοι, αλλά εγώ νιώθω σαν να ζω σε αυτήν την πόλη και σαν να είναι οι κάτοικοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, του νησιού μας. Και η Σαλαμίνα αντιμετωπίζει παρόμοια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κύριε Πρόεδρε του ΠΕΣΥΔΑΠ, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή ίσως να δούμε αν μπορούμε να ζητήσουμε ανταποδοτικά, όχι γιατί  η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται, αλλά από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν επιβαρύνσεις και απ’ ότι βλέπουμε αυτή είναι η προοπτική για το μέλλον, καλό είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, να περιορίσουμε την δραστηριότητα, να απαιτήσουμε έλεγχο, να διεκδικήσουμε ανταποδοτικά. Είναι και ένα ακόμη ζητούμενο για την κυβέρνηση, όταν βρει το βηματισμό της. Έχετε λάβει ήδη το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς,  δήλωσε ότι ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είναι στο πλευρό του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής των Λιπασμάτων και να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών του Πειραιά και όχι μόνο. Ο κ. Τσεφαλάς πρόσθεσε ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης» και ότι ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη «Στηρίζει την πρωτοβουλία των Δημάρχων Πειραιά να γίνει άμεσα Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για να υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης των χώρων».  Τέλος, ο κ. Τσεφαλάς υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη να ενημερώνει τους πολίτες και να τους κρατά σε εγρήγορση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, στην τοποθέτηση του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ πρόσθεσε ότι και άλλα ζητήματα που αφορούν κοινές δράσεις είχαν προηγηθεί, όπως η αποτροπή της διοχέτευσης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, στην Ψυττάλεια, η υλοποίηση μεγάλου προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η προσπάθεια να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό. Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή του Πειραιά, στην οποία: αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο, όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, υπάρχει επιβάρυνση με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού, ενώ παράλληλα, η ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο και τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα. «Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα. Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση», δήλωσε. Σχετικά με την διεκδίκηση για απαλλοτρίωσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη οι νομικές και άλλες δυσκολίες, που υπάρχουν, ενώ κάλεσε την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και ιδιοκτήτρια της έκτασης , ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, να «συμπαραταχθεί μαζί μας» και όλους τους υπόλοιπους  φορείς να προχωρήσουν  με την «ελάχιστη βάση συμφωνίας» «για να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ζωής για την ευρύτερη περιοχή». Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο θα προκηρύξουν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 07:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα