Με μεγάλη πλειοψηφία, (30 ναι, 8 όχι και 2 παρών), ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, το θέμα της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Ν. Φαλήρου, για το χαρακτηρισμό χώρου «περίθαλψης», στο ακίνητο επί της Λεωφόρου Πειραιώς 64, στο οποίο βρίσκεται το διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα «ΗΒΗ».
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση και συγκεκριμένα απαντώντας στις αρνητικές απόψεις, ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εάν μας άκουγε ένας τρίτος παρατηρητής, από ξένη χώρα, θα νόμιζε ότι μαλώνουμε για κανένα δημοτικό οικόπεδο.
Το οικόπεδο αυτό είναι ιδιωτικό οικόπεδο. Ανήκει σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και στην πατρίδα μας η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα και από τους Νόμους. Και προσωπικά εγώ, πιστεύω στην αξία της ιδιοκτησίας και νομίζω και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Επί της Πειραιώς, σήμερα επιτρέπεται για οποιοδήποτε οικόπεδο να κατασκευάσει και ιδιωτική κλινική. Δεν ανακαλύψαμε την Ιερουσαλήμ. Επιτρέπεται. Χωρίς να ρωτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του υπουργού. Επιτρέπεται.
Υπάρχει στην κείμενη νομοθεσία αν θέλετε, η πολύ ισχυρή προστασία των νεοκλασικών κτηρίων όπου λέει : όταν υπάρχει νεοκλασικό κτήριο απαιτείται για την ανέγερση κλινικής και άλλων ενδεχομένως χρήσεων που δεν απαγορεύονται, ειδική απόφαση του υπουργού. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα μπορούσε να προκύψει ειδική απόφαση του υπουργού, χωρίς εμείς να έχουμε συνεδριάσει, για να εκφράσουμε γνώμη.
Τώρα, σε ότι αφορά την Γ΄ Κοινότητα. Εγώ αγαπώ και τα 11 παιδιά. Έξι ανήκουν στην δική μου παράταξη και πέντε ανήκουν στις άλλες παρατάξεις.
Εγώ από καθήκον ενημέρωσα τους συμβούλους και υιοθέτησαν την επένδυση. Είναι κακό ο διάλογος; Βλάπτει ο διάλογος;
Είναι θεσμική δημοκρατία να πηγαίνουμε στο Διαμερισματικό Συμβούλιο, στη Διαμερισματική Κοινότητα, αλλά να μην μπαίνουμε μέσα για να προκαλέσουμε τεχνητή έλλειψη απαρτίας;
Εγώ ως Δήμαρχος, αναλαμβάνω την ευθύνη της πρότασής μου και απευθύνομαι στο λαό του Νέου Φαλήρου με υπερηφάνεια, όπως και στο λαό των Καμινίων και στον Πειραϊκό λαό.
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ακούω με ευλαβική προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων, χωρίς να διακόπτω κανέναν και όταν το κάνω ζητώ συγνώμη και ανακαλώ. Επιτέλους, και εσείς να ακούσετε το Δήμαρχο.
Στην πρώτη συνεδρίαση είτε αυτό λέγεται ομοφώνως είτε δεν λέγεται, έξι δημοτικοί σύμβουλοι της Γ΄ Κοινότητας ψήφισαν όχι στην επένδυση και πέντε λευκό. Αν αυτό λέγεται ομοφώνως ή όχι, μικρή σημασία έχει.
Η δεύτερη έγινε γιατί προέκυψαν νέα στοιχεία και προβληματισμός. Απαγορεύεται να γίνει; Απαγορεύεται ο διάλογος; Απαγορεύεται κάποιος να αλλάξει γνώμη; Τι είδους ιδεολογική προσέγγιση είναι αυτό, στο δικαίωμα ενός Δημοτικού Συμβούλου να προβληματίζεται και να αλλάζει γνώμη.
Σήμερα είμαστε ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπροστά σε μια πρόταση για επένδυση. Τονίζω: σε μια περιοχή που επιτρέπονται οι κλινικές. Αν δηλαδή το διπλανό οικόπεδο δεν είχε νεοκλασικό κτίριο και ήθελε ο ιδιοκτήτης να ανεγείρει πολυώροφη ιδιωτική κλινική, κανένα πρόβλημα. Δεν ρωτούσε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε τον υπουργό. Τελεία και παύλα.
Υπάρχει νεοκλασικό κτίριο. Τι πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε; Την ανακαίνιση, την ανάδειξη του νεοκλασικού κτηρίου. Το κατοχυρώνουμε; Το κατοχυρώνουμε. Τι άλλο θέλουμε; Θέλουμε επενδύσεις. Είναι κακή επένδυση; Είναι καλύτερα να έχουμε μπουζουκάδικα και μασαζίδικα ή κλινική ή νοσοκομείο;
Ρωτήσατε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα;
Εγώ πήγα εκεί και μου είπαν: Μην τολμήσεις και δεν δεχθείς την επένδυση, μην ξαναπατήσεις εδώ.
Κάθε ημέρα είμαι εκεί. Είμαι με τους ανέργους, παίρνω εντολές από τον Πειραϊκό λαό και όχι από τα κόμματα.
Λέω, ας αναρωτηθούμε ποια ανταποδοτικά κατοχύρωσαν με συμβολαιογραφική πράξη, οι ιθύνοντες τότε και αργότερα στο «Μετροπόλιταν»; Και μιλάει ένας ο οποίος πιστεύει ότι η συνεισφορά του «Μετροπόλιταν» και της «Ρέα» είναι πολύ μεγάλη στην υγεία. Και μιλάει ένας θιασώτης της δημόσιας υγείας. Έχω αγωνιστεί και ως βουλευτής και ως υπουργός για τη δημόσια υγεία. Όμως το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει και το ιδιωτικό νοσοκομείο. Λέω λοιπόν, είναι καλύτερα ένα και παράτυπο ή καλύτερα περισσότερα και νόμιμα;
Λέω ακόμη, τι είναι σήμερα εκείνο το σημείο της Πειραιώς, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες που μας ακούτε; Νεκρόπολης! Κουφάρια από τέως εργοστάσια, ποντίκια, σκυλιά, βρώμα, δυσωδία και παραβατικοί.
Προτιμούμε λοιπόν αυτήν την εικόνα ή μια επένδυση με 500 εργαζόμενους που θα είναι Πειραιώτες;
Εμείς λειτουργούμε για τις επόμενες γενιές, όχι για τις επόμενες εκλογές.
Αν θέλετε βγείτε εσείς στον κομματικό αγώνα εναντίον της επένδυσης. Εμείς θέλουμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια. Και μην μας απειλείτε. Όταν θα έχει γίνει η επένδυση, όταν θα έχουμε τα 706 τετραγωνικά μέτρα που θα είναι πολυχώρος πολιτισμού, θα τοποθετήσω και μια στήλη που θα λέει: αυτοί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν να περάσει στο δήμο αυτό το κτήριο.
Μην περιμένετε να έχετε μια δημοτική αρχή που να φοβάται. Έχετε μια δημοτική αρχή που έχει άποψη. Που δεν θα ξανακατέβει στα κάγκελα για να μην γίνονται επενδύσεις.
Καλώ τους επενδυτές να έρθουν στον Πειραιά να επενδύσουν. Όπως καλώ την κυβέρνηση, να παραχωρήσει στο Δήμο Πειραιά, όλες τις εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και είναι στα διοικητικά όριά μας.
Όπως παραχώρησαν το Βρεφονηπιακό Σταθμό και το πάρκο του ΗΣΑΠ. Να το αποδεχτείτε, να το χειροκροτήσετε. Λέμε όχι στη δικτατορία των τριάντα. Λέμε ναι στη Δημοκρατία του Πειραϊκού λαού. Λέμε ναι, στο μέλλον του Πειραϊκού λαού.
Κύριε Πρόεδρε, με υπερηφάνεια φέρνω στο Δημοτικό Συμβούλιο, την επένδυση αυτή, που είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και βελτιώνει το επίπεδο υγείας του Πειραϊκού λαού.»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Η πολιτική μας έχει σαφή στόχευση. Είχαμε πει από τις δημοτικές εκλογές μέχρι και τώρα και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Θέλουμε να αποδοθούν στο Δήμο Πειραιά, γιατί εκτιμούμε ότι σε μας ανήκουν, όλες οι εκτάσεις που κατέχουν διάφοροι δημόσιοι φορείς και είναι στα διοικητικά μας όρια.
Τους διεκδικούμε όλους με πείσμα, με πειθώ και με αποτελεσματικότητα. Και θέλω να σας παρακαλέσω να λάβετε υπόψη σας, γιατί αλλιώς δεν θέλουμε να βοηθήσουμε, αν δεν το λάβουμε υπόψη μας, ότι από το 2009 τουλάχιστον – εγώ πιστεύω πολύ παλιότερα – μέχρι σήμερα, η πατρίδα μας ζει σε καθεστώς οικονομικής χρεοκοπίας, κατάρρευσης και βεβαίως η Δημόσια Διοίκηση είναι σε καθεστώς διάλυσης και αποσύνθεσης. Εάν αυτό δεν το βλέπουμε, σημαίνει ότι δεν βλέπουμε την πραγματικότητα με το «μάτι» της αλήθειας. Το βλέπουμε μόνο με το κομματικό μας «μάτι» εάν έχουμε.
Εγώ έχω φύγει από τα κόμματα, από την κεντρική πολιτική. Το πάθος μου είναι να υπηρετήσω την πόλη μας, που με τίμησε για πολλές τετραετίες.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ
Σε ότι αφορά τη σχέση μας με τον ΟΛΠ, η ατζέντα μας και η διεκδίκησή μας είναι ίδια. Τι διεκδικούσαμε; Σας κάλεσα τους υποψηφίους δημάρχους, όποιος και αν εκλεγεί να στηρίξει τον άλλον. Είναι αδιανόητο, είναι ανήθικο, είναι άδικο, ο Πειραιάς, η πόλη μας, το εθνικό μας λιμάνι, να έχει την τιμή μόνο της επιβάρυνσης από τη λειτουργία. Και ότι δικαιούται ανταποδοτικά, το λέγαμε όλοι.
Το υποστηρίζουμε με πάθος αυτό κι ανυποχώρητα. Διεκδικούμε το 2%. Και διεκδικούμε τις μετοχές που μας ανήκουν. Διεκδικούμε όλη την έκταση, όλο το έδαφος ή την κτιριακή υποδομή του ΟΛΠ, που δεν ενεργοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, ήταν να δοθεί αυστηρή, απόλυτη και κάθετη εντολή του Πρωθυπουργού, μετά από πολλές συναντήσεις. Δεν είναι τόσο εύκολα αυτά τα θέματα, όταν η χώρα είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας. Όταν πρέπει να πουλήσει. Όταν πρέπει να ιδιωτικοποιήσει. Όταν εντέλλεται να ιδιωτικοποιήσει. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
Ο Πρωθυπουργός να λέει η Παγόδα στο Δήμο Πειραιά και να προκαλείται με εντολή πρωθυπουργού συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ και του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Με την εντολή ότι αυτό πάει στο Δήμο Πειραιά. Εύλογο είναι και αυτοί που δεν θέλουν να το πάρει ο Πειραιάς να λένε: Τι θα το κάνει;
Το πρώτο που μου έθεσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι: Τι θα το κάνετε;
Και του απάντησα: Γι αυτό θα απολογηθώ εγώ στον Πειραϊκό λαό όχι εσύ. Και αυτομάτως, γιατί πρέπει να απαντούμε και σε αυτούς που είναι εχθρικοί, στο να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί δεν παίρνει παντού άριστα. Ότι θα έχουμε συνεδριακό κέντρο, ότι θα έχουμε εκθεσιακό κέντρο, ότι θα έχουμε ό,τι έχει σχέση με την κρουαζιέρα. Και ότι θέλουμε να συνδέσουμε την κρουαζιέρα με τον Πειραιά. Και πάντως τη χρήση θα την αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πχ θα ήταν κακό να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στην Παγόδα; Για να συμβολίζει ότι ο Δήμος, ο Πειραιάς, ο Πειραϊκός λαός μπήκε στο λιμάνι του; Έχουμε πολλές χρήσεις.
Ασφαλώς υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Υπάρχει μια επιτροπή με τέσσερις νομικούς, ένας του Δήμου, ένας του ΟΛΠ, ένας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ένας του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι θα φτιάξουν το κείμενο όπου με νόμο θα παραχωρηθεί στο Δήμο Πειραιά. Όχι κατά χρήση, κατά πλήρη κυριότητα. Και δεν μένουμε εκεί. Διεκδικούμε και το Παλατάκι. Κ αι θα το πάρουμε. Έτσι πιστεύω. Μάχη δίνουμε.
Και ασφαλώς κάθετη και απόλυτη είναι η εντολή του Πρωθυπουργού να παραχωρηθεί ο περιβάλλων χώρος του Αθλητικού ΣΕΦ στο Δήμο Πειραιά.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης