«Χρυσές δουλειές» κάνουν τα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων που διακινούν δια θαλάσσης λαθραία προϊόντα καπνού με την χώρα μας να αποδεικνύεται κόμβος των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς συμμορίες οι οποίες έχουν υποδειγματικές οργανωτικές δομές αλλά και μεθόδους, ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο, ξεφορτώνοντας στα λιμάνια της χώρας εκατομμύρια λαθραίων τσιγάρων τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε άλλα χέρια για να καταλήξουν στην αγορά.

Έρευνες σε σκάφος με λαθραία τσιγάραΣήμερα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση στοιχείων για τη λαθραία σε περιοχές αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά το α΄ εξάμηνο του 2013.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς, ο Διευθυντής Κλάδων Επιχειρήσεων και Ασφάλειας Υποναύαρχος Λ.Σ. Βασίλειος Σιέττος, ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) κ. Θεόδωρος Φλωράτος καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οργανωμένο έγκλημα σε αριθμούς

Μετά και την πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού στο πλοίο «Tighnabruaich» ο αριθμός των κατασχεθέντων λαθραίων τσιγάρων αυτομάτως σκαρφάλωσε στα 128 εκατομμύρια, μέσα σε έξι μήνες. Η αξία τους μεταφράζεται σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ-διαφυγόντες δασμούς για τα κρατικά ταμεία.

«Το 2011 κατασχέθηκαν 417 με συνολικά 744 εκατ. τσιγάρα. Αντιστοίχως πέρυσι κατασχέθηκαν 1.151 φορτία, αύξηση 180%, αλλά με μόλις 456 εκατ. πακέτα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων κυκλοφόρησαν πέρυσι στην ΕΕ, που ισοδυναμεί αθροιστικά με τις νόμιμες αγορές τσιγάρων μόνο σε Γαλλία και Πορτογαλία. Ισοδυναμούν με περίπου 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν μπήκαν στα κρατικά ταμεία.

Πώς δρουν τα κυκλώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαθρέμποροι προσπαθούν να εμβολίσουν τα περιπολικά τουΤα λαγωνικά συνδράμουν στις έρευνες Λιμενικού, οπότε και ο κίνδυνος για τα πληρώματα είναι μεγάλος. Όταν, πάντως, το ύποπτο πλοίο δεν σταματά παρά και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που δέχεται, οι άνδρες της Ακτοφυλακής επιβιβάζονται σ’ αυτό και ακινητοποιούν τους επικίνδυνους dealer.

Κατά βάση πρόκειται για Ουκρανούς διακινητές, μέλη διεθνούς κυκλώματος, που φορτώνουν τσιγάρα αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης κυρίως Κίνας, αλλά και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ρωσία, Σιγκαπούρη.

Σε πολλές περιπτώσεις στην επιχείρηση διακίνησης χρησιμοποιείται μεγαλύτερο σκάφος-«μάνα» και η ποσότητα μεταφορτώνεται σε μικρότερο, συνήθως σε ταχύπλοο φουσκωτό. Πάντα στο σκοτάδι. Μάλιστα όπως ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες.

Κινηματογραφική καταδίωξη στην Κεφαλλονιά

Mία από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που έχουν εντοπίσει το τελευταίο διάστημα οι λιμενικές αρχές της χώρας είναι αυτή που μετέφερε το Φ/Γ πλοίο «TIGHNABRUAICH» σημαίας Μολδαβίας.

Η καταμέτρηση του φορτίου ολοκληρώθηκε και βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τριάντα επτά εκατομμύρια πενήντα πέντε χιλιάδες (37.055.000) τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών καθώς και πενήντα δύο (52) συσκευασίες καπνού των 25 γραμμαρίων.

Επίσης, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε, από στελέχη της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Κεφαλληνίας, το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων εννιακοσίων πενήντα δολαρίων (5.950$), κρυμμένο ανάμεσα σε προσωπικά είδη μέλους πληρώματος του Φ/Γ πλοίου «TIGHNABRUAICH» σημαίας Μολδαβίας. Τέλος σύμφωνα με την Έκθεση Δασμών και Φόρων του Τελωνείου Αργοστολίου, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των πέντε εκατομμυρίων εξακοσίων δύο χιλιάδων πεντακοσίων σαράντα ευρώ και εβδομήντα έξι λεπτών (5.602.543,76€).

(Πηγή: kefaloniapress.gr)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης