Σε δηλώσεις προέβησαν οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

Δηλώσεις Ε. Βενιζέλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τεράστιο εκλογικό κόστος, γιατί ανέλαβε να διαχειριστεί μόνο του την κρίση» ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι: «η μέρα είναι επώδυνη, ξέραμε ότι το τίμημα ήταν μεγάλο. Η ιστορία θα κρίνει».

«Δώσαμε έναν δύσκολο αγώνα λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, ήταν και είναι υποχρέωσή μου να αναγεννήσω την παράταξη. Έχω συνείδηση της ιστορίας και θα κάνω το καθήκον μου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Με βάση τα δεδομένα, είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την ξέραμε ως σήμερα» είπε ο κ. Βενιζέλος, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν έναντι του Μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώσεις Π. Καμμένου

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με δηλώσεις του διατράνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Καλούμε όλους να δουν τις προτάσεις που έχουμε κάνει» δήλωσε αρχικά κ. Καμμένος, ο οποίος, αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ «αποτελούν πλέον παρελθόν, δεν είναι επιθυμητοί στη χώρα, ούτε αυτοί ούτε τα αφεντικά τους (…) Αποτελούν μια μειοψηφία που στηρίχθηκε σε πλαστογραφίες και επιθέσεις κάτω από τη μέση. Εμείς είχαμε μόνο τους Έλληνες πολίτες».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά ζητήματα και το επαχθές του χρέους, επισημαίνοντας πως διαφωνούν στα εθνικά ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά καθώς και στην παράνομη μετανάστευση.

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν ελπίδα στον ελληνικό λαό και πως ουσιαστικά άλλαξε η Μεταπολίτευση.

Δηλώσεις Α. Σαμαρά

Τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη σύμπραξη των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό εισηγήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Λ. Συγγρού, κατά τις πρώτες δηλώσεις του στις 22.40 περίπου.

«Το γεγονός ότι η ΝΔ αναδεικνύεται ως πρώτο κόμμα αυξάνει την ευθύνη της, καθώς καθίσταται ο μοναδικός πυλώνας πολιτικής σταθερότητας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με δύο στόχους: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου, για να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ανακούφιση της κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Α. Παπαρήγα

Την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς απέρριψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει ριζική στροφή, μια «τούμπα» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και σε απαράδεκτους συμβιβασμούς όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα.

Δηλώσεις Α. Τσίπρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ανατροπής.  Πρόκειται για μήνυμα ειρηνικής επανάστασης. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με  τα μνημόνια της βαρβαρότητας. Η πολιτική της Μέρκελ έχει υποστεί ήττα. 

Τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια  ερήμην του Ελληνικού λαού αποτελούν μειοψηφία. Όσο και αν μιλούν για εθνική σωτηρία ο λαός απέδειξε στις κάλπες ότι η σωτηρία δεν περνάει μέσα από τα μνημόνια. 

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που περνά ο τόπος. Κατανοούμε απολύτως ότι η μεγάλη μας άνοδος δεν αποτελεί επιβράβευση ενός κόμματος ή ενός προσώπου αλλά της πρότασής μας.

Η μόνη μας δέσμευση είναι να τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο ελληνικός με μια δέσμευση ώστε να καταγγείλουμε την δανειακή σύμβαση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας που για πρώτη φορά βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινάμε μαζί έναν αγώνα που θα είναι νικηφόρος για τον Ελληνικό λαό.

Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες φίλους μας που έδωσαν έναν όμορφο αγώνα. Καταλαβαίνω την συγκίνησή τους γιατί την ένοιωσα κι εγώ. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κερδίσαμε μια μάχη και όχι τον πόλεμο.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης