Εμβάθυνση της ύφεσης στο 6,9% το 2012 προβλέπει το ΙΟΒΕ αναθεωρώντας επί τα χείρω την προηγούμενη εκτίμηση για ύφεση 5% το τρέχον έτος, ενώ προβλέπει ότι στην πενταετία σωρευτικά η ύφεση θα φθάσει το 20%. Την ίδια ώρα το Ίδρυμα εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 23,6%, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 9,5%, η δημόσια κατανάλωση κατά 6%, ενώ μειωμένες θα είναι τόσο οι εισαγωγές κατά 19% όσο και οι εξαγωγές κατά 2%. Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 161,3% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά που καταγράφονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τους αντιπροέδρους Ραφαήλ Μωυσή και Τάκη Αθανασόπουλο, παράλληλα με ειδική έκθεση για τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με την οποία η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν συμβάλλει μόνο στην ελάφρυνση του χρέους αλλά αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο άμεσου αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ισοδύναμα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα απαιτηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα οδηγήσουν σε απώλεια 85.000 – 90.000 θέσεων εργασίας, ενώ το ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερο 1,7% βραχυχρόνια και 2% μακροπρόθεσμα. Απαντώντας σε ερώτημα για το κατά πόσο θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε πως πιστεύει στην ύπαρξη δυνατοτήτων και πρόσθεσε ότι όλα είναι ζήτημα τιμής. «’Αλλωστε», είπε, «οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πιο μακριά. Είναι βέβαιο πάντως ότι στην παρούσα φάση θα επιδιώξουν να καταβάλουν το χαμηλότερο δυνατό τίμημα και να περιορίσουν τα κόστη λειτουργίας των όποιων δραστηριοτήτων αναλάβουν».

Από την πλευρά του ο κ. Μωυσής σχολιάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, που είναι το ρίσκο της χώρας, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει η πρώτη κίνηση, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι Έλληνες επιχειρηματίες προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σημείωσε: «Το κεφάλαιο δεν έχει εθνικότητα ούτε χρώμα. Θέλουμε θέσεις εργασίας και γι’Α αυτό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις επενδύσεις».
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν μια τρικομματική κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να διαφωνούμε αλλά ούτε και να φιλοσοφούμε και κατέληξε: «Αρκετά με τα λόγια. Χρειάζονται έργα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΙΟΒΕ περιλαμβάνει πρόταση προγράμματος «100 ημερών» για την ταχεία αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύ¬νης στην ελληνική οικονομία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στόχους όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α)  ‘Αμεση εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
β)  Διοχέτευση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων σε έναν μικρό αριθμό μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας με υψηλό οικονομικό πολλαπλα¬σιαστή.  
γ)  Πίεση για αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και στο Νότο ευρύτερα.
δ)  Ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικα¬σίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
ε)  Γρηγορότερη δυνατή επανα¬φορά των χρηματοδοτήσεων της δανειακής σύμβασης στην προβλεπόμενη ροή τους, για την υπέρβαση των καθυστερήσεων που ήταν το αποτέλεσμα της παρατεταμένης προεκλογι¬κής περιόδου, με αντάλλαγμα βεβαίως την ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη πρωτίστως η χώρα και λιγότερο οι πιστωτές μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης