Οριστικοποιήθηκε σήμερα, υπό την εποπτεία και το ρυθμιστικό ρόλο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Σ.Ε.Π. Α.Ε. για νέες επενδύσεις ύψους  230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ο κ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζουμε τη μετάβαση του λιμανιού του Πειραιά  σε μία νέα εποχή. Πρόκειται  για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης. Αποδεικνύει ότι η εικόνα της χώρας μας αλλάζει και ότι με συστηματική δουλειά η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Πειραιά μητροπολιτικό λιμάνι της Μεσογείου για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η επένδυση της COSCO , που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη στο παρελθόν, αποδίδει τεράστια οφέλη για την χώρα μας. Διότι, σήμερα, διπλασιάζουμε το ύψος της επένδυσής με ακόμη 230 εκατομμύρια. Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας άμεσα επτακόσιες νέες και άλλες περίπου χίλιες πεντακόσιες έμμεσες, ανθρώπων, δηλαδή, που θα απασχοληθούν γύρω από τη λειτουργία αυτής της επένδυσης».

Η επιτυχής ολοκλήρωση των  διαπραγματεύσεων, για το Σχέδιο Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008, έρχεται να επιστεγάσει το Μνημόνιο Συνεργασίας και το Πρακτικό Διαδικασιών, το οποία είχαν προσυπογράψει , οι δύο πλευρές τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2013.
Η συμφωνία, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 230 εκατ. Ευρώ για  (α) την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. από τη ΣΕΠ Α.Ε, (β) την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και (γ) την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επένδυση αυτή δημιουργούνται 700  νέες  θέσεις εργασίας στον Πειραιά και 1.500 έμμεσες, ενώ παράλληλα, διασφαλίζεται η αναπτυξιακή προοπτική του  λιμανιού του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την εκτέλεση των έργων αυτών και, συγκεκριμένα, την εγκατάσταση Γερανογεφυρών Super- super Post Panamax, o Πειραιάς καθίσταται λιμάνι – κόμβος εξυπηρέτησης  και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU.

Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ Α.Ε (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ Α.Ε.
Tο Σχέδιο Συμφωνητικού θα αποσταλεί  στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και θα γνωστοποιηθεί στη DG Comp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, το κείμενο αυτό θα προωθηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών και, κατόπιν, στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης