Του Θανάση Λαμπρόπουλου
Και μετά σου λένε γιατί δεν έχουν κόσμο,και αναρωτιούνται οι πολυμήχανοι νεοέλληνες επιχειρηματίες,εκεί στα νησιά των Κυκλάδων πως και τι θα πράξουν για να βγάλουν τα σπασμένα του Ιουνίου και του Ιουλίου,τότε δηλ. που οι καλοκαιρινοί επισκέπτες στα νησιά τους ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα,ενώ και όσοι υπήρχαν δεν πατούσαν το πόδι τους στα ουζερί και τις ψαροταβέρνες τους.

Και αναθεμάτιζαν από το βράδυ έως και το πρωί το ΣΔΟΕ που όπως έλεγαν δεν τους άφηνε σε χλωρό κλαρί,αφού οι άνδρες του έκαναν ντου ελέγχοντας αν εκδίδουν τις απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών,έτσι δηλ. όπως προβλέπει ο υπάρχων φορολογικός νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αναθεμάτιζαν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας που έλεγχαν αν οι εργαζόμενοι στα ουζερί,τις ψαροταβέρνες αλλά και τις καφετερίες και τα μπαράκια,που σημειωτέον πουλούσαν ακόμα και…πετρέλαιο,αντί για ποτά,ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ,κάτι που ασφαλώς και προβλέπεται από την κείμενη εθνική εργατική νομοθεσία.

Και αναθεμάτιζαν όλους τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς εκτός φυσικά από τον εαυτόν τους που είχε ξεφύγει παντελώς αφού πουλούσαν ακόμα και το ελληνικό καφεδάκι με τσουχτερές τιμές, ενώ για το πατροπαράδοτο ουζάκι ούτε συζήτηση,αφού πέντε πιατάκια σε μέγεθος του καφέ με μεζεδάκια όπως χταποδάκι, τοματοκεφτέδες και φέτα ελληνική ψητή στο αλουμινόχαρτο η τιμή τους ξεπερνούσε τα 50 ευρώ.

Και δεν έβλεπαν οι νεοέλληνες επιχειρηματίες των Κυκλάδων και ειδικά της Μυκόνου,της Σαντορίνης,της Πάρου αλλά και των υπολοίπων νησιών,εξαιρουμένων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων,,όπου εκεί το φαγητό ήταν σε φυσιολογικά για την οικτρή οικονομική κατάσταση των ελλήνων,επίπεδα ότι όσο και να πουλούν στην….μαύρη αγορά τα προϊόντα εστίασης δεν θα καλύψουν την χασούρα της μικρής τουριστικής φετινής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ξεσάλωναν και ξεσαλώνουν ακόμα παρότι τα…..φώτα της καλοκαιρινής περιόδου αρχίζουν να σβήνουν,και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να γυρίζουν στα σπίτια του,αυτοί τον ασύδοτο….χαβά τους.

Έτσι εκεί στην ΝΑΟΥΣΑ της Πάρου,όπου τα σκουπίδια ακόμα και μπροστά σε φούρνους και κρεοπωλεία σχηματίζουν βουνά,και τα άλλα ασπροβαμμένα με ασβέστη καλντερίμια αναδίδουν μυρωδιές καμμένων λαδιών,και η θάλασσα μέσα στο παραδοσιακό και γραφικό λιμανάκι έχει αλλάξει χρώμα από τα επιπλέοντα αποφάγια και σκουπίδια κάποιοι νεόκοποι επιχειρηματίες συνεχίζουν να πουλάνε τα χταποδάκια και την σαλάτα ρόκας σε τιμές που τσούζουν,ενώ για την νόμιμη απόδειξη ούτε λόγος.

Και βέβαια δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι,αλλά οι περισσότεροι έχουν ΞΕΦΥΓΕΙ από την πραγματικότητα,που δεν είναι άλλη από την φτώχεια του έλληνα πολίτη,και ειδικά του εργαζόμενου.

Και δεν είναι ίδιοι αφού δεν πουλάνε όλοι τα αφρόψαρα 45 με 50 ευρώ το κιλό,αλλά ούτε και τον αστακό 80 με 100 ευρώ,έδεσμα που φυσικά για τους έλληνες είναι πλέον…..όνειρο θερινής νυχτός,ενώ για να απολαύσεις μια ψαρόσουπα με…τρίτα ψάρια πρέπει να είσαι πλέον Ωνάσης.

Και Ωνάσηδες πλέον την σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν κύριοι της εστίασης εκεί στην Πάρο που πουλάτε ακόμα και σήμερα τον frento espesso σε πακέτο 2 ευρώ,και την κατεψυγμένη τυρόπιτα 2,50 ευρώ,ενώ η φραντζόλα του ψωμιού αγγίζει το 1 ευρώ και 20 σεντς.

Αλλά κάποιοι επιμένουν να αισχροκερδούν αφού για να φας σε ουζερί της Νάουσας 1 τοματοκεφτέδες,1 ψητό χταποδάκι,1 σαγανάκι κατεψυγμένες γαρίδες,μια ψητή φέτα και ένα καραφάκι ούζο δεν σου φτάνει το ΠΕΝΗΝΤΑΡΙΚΟ και για απόδειξη ούτε ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

Όσο για το σουβλάκι άστα να πάνε αφού η τιμή του δεν πέφτει κάτω από τα 2,20 ευρώ,ενώ η ποιότητα του Γύρου είναι αμφισβητήσιμη,αφού ότι δεν πουληθεί την πρώτη μέρα πουλιέται την δεύτερη και την τρίτη,ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες πραγματοποιούνται από ανθρώπους άσχετους με το επάγγελμα του σερβιτόρου,που ακόμα και η εμφάνιση τους δεν εμπίπτει με τους υγειονομικούς κανόνες της εστίασης.

Όμως όπως έχουμε εδώ στο ZOUGLA PORT ξαναγράψει στην αισχροκέρδεια έχουν εισέλθει και μάλιστα δυναμικά και οι επιχειρηματίες ενοικίασης παντός τύπου τροχοφόρων,οι οποίοι έφτασαν ακόμα και σήμερα να νοικιάζουν τα 50αρια μότο 40 και 45 ευρώ,τις “γουρούνες” 60 και 70 ευρώ ενώ τα αυτοκίνητα η τιμή τους πολλές φορές αγγίζει το ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΟ.

Κατά τα άλλα ΟΛΑ ΚΑΛΑ,εκεί στα νησιά των Κυκλάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης