Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το 3ο Γυμνάσιο Αγ.Ι. Ρέντη κάνει όπως όλοι οι παραγωγοί, τη συγκομιδή των ελιών του σχολείου. Φέτος μαθητές και καθηγητές  έστρωσαν τα πανιά τους, πήραν τα κτένια τους και ξεκίνησαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Το μάζεμα έγινε με την επίβλεψη των καθηγητριών Αλεξάνδρα Κεφάλα και Ασημίνα Κυρίτση που ξεκίνησαν το 2008 και την Πανδώρα Βαμβακά αργότερα η οποία επισημαίνει:

«Οι μαθητές μας βγαίνουν από την τάξη και χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να μαζέψουν καρπούς. Ίσως ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορούμε να τους κάνουμε, γιατί ιδιαίτερα στους καιρούς της κρίσης είναι σημαντικότατο να συνειδητοποιήσουν ότι η φύση μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους αν τη σέβονται και τη φροντίζουν. Ανακαλύπτουν και ανακαλύπτουμε δεξιότητες που δεν τις φανταζόμαστε.

Η δημιουργική σχέση των μαθητών του σχολείου με την ελιά ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2008-2009 με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπόνησαν οι μαθητές του σχολείου με θέμα «Η αυλή του σχολείου μας ως πηγή πρασίνου – Η δεσπόζουσα θέση της ελιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίστηκε την επόμενη  σχολική χρονιά 2009-2010 με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Δενδροφύτευση Δέντρων και Ελαιόδεντρων». Τους καρπούς των κόπων μας αρχίσαμε να τους παίρνουμε  το 2010-2011 στα πλαίσια περιβαλλοντικού μας προγράμματος το  «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω». Επειδή φάνηκε ότι είναι μια δραστηριότητα που φέρνει τα παιδιά κοντά στη φύση και τους καρπούς της και όπως είναι  φυσικό τους άρεσε, το επαναλαμβάνουμε έκτοτε”.

 

 

 

 

 

Οι μαθητές της Πρώτης Τάξης που μπήκαν φέτος στο πρόγραμμα μας μίλησαν μιλάνε για την εμπειρία τους.

Ελίνα: “άξιζε η προσπάθεια, έκανα κάτι που δεν είχα κάνει ξανά και ένιωσα ότι…….τους καρπούς της φύσης…”

 

Παναγιώτα: “μπορεί να κουραστήκαμε λίγο αλλά καταφέραμε όλοι να συνεργαστούμε για κάποιο σκοπό…”

 

Γιάννης: “Δύσκολη η προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα  ήταν ευχάριστο και αποδοτικό. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία και θα ήθελα να το ξανακάνουμε…”

 

Κυριάκος: “Μου άρεσε γιατί συνεργαστήκαμε με τους συμμαθητές μου και πέρασα όμορφα…”

 

Σταύρος: “Είναι κρίμα να χάνονται οι καρποί της ελιάς και εγώ αισθάνθηκα καλά που καταφέραμε να μαζέψουμε τις ελιές του σχολείου μας και να φτιάξουμε λάδι…”

 

Νίκος: “Το δυσάρεστο ήταν ότι χάσαμε αρκετές ελιές λόγο καιρού. Του χρόνου θα οργανωθούμε καλύτερα…”

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης