Ηχεί αντιφατικό, αλλά απηχεί τις κυβερνητικές προθέσεις: Όταν η κυβέρνηση λέει ότι τα λιμάνια της χώρας θα μείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου (πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη), δεν εννοεί ακριβώς ότι το δημόσιο θα ελέγχει και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους.  απλώς μέσω των υπό ίδρυση Ρυθμιστικών Ανεξαρτήτων Αρχών θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει  από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έφερε ο υπ. Οικονομικών στην Βουλή προς κύρωση μετά την υπογραφή της από τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση του Γ. Στουρνάρα το δημόσιο θα μπορεί να πωλεί ακόμη και το 100% της συμμετοχής του σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, που αναφέρονται μάλιστα ονομαστικώς στην σχετική πράξη.  Οι ΔΕΚΟ αυτές είναι οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, αλλά και οι : ΕΛΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΤΑ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πώληση του 100% του ΟΠΑΠ, με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να βγει στον αέρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ώστε να σταλεί στην Ευρώπη μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει όντως τη βούληση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα σε ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων και οργανισμών που ελέγχει το δημόσιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν σημαίνει φυσικά ότι αυτόματα θα βρεθούν αγοραστές για τα λιμάνια, αποτελεί πάντως την θεσμική διασφάλιση ότι μπορεί να πωληθεί ποσοστό τους χωρίς όριο – θεωρητικά ακόμη και το 100%. Κάτι που εκτιμάται πως εκ των πραγμάτων θα αναζωπυρώσει τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις για είσοδο επενδυτών στον σημαντικό αυτό τομέα της εθνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Portnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης