ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος Πειραιά φιλοξενεί το πρώτο σεμινάριο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους, ηλικίας 15 – 25 ετών,με παραβατική οδική συμπεριφορά, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το by Browse to Save”>Σάββατο 1 Ιουνίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά .


Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Δικαστήριο Ανηλίκων και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά και απευθύνεται σε νέους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. που έχουν παραπεμφθεί για εκπαίδευση στο Ινστιτούτο με δικαστική απόφαση που επιβάλλει την παρακολούθηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής ως αναμορφωτικό μέτρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία που ανέπτυξε το Ι.Ο.ΑΣ. με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων με παραβατική συμπεριφορά και την ενημέρωσή τους για τις τραγικές επιπτώσεις των τροχαίων δυστυχημάτων και για τον τρόπο πρόληψης και μείωσής τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από το Φεβρουάριο του 2012 και πραγματοποιείται κάθε μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όχι μόνον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των συνεργατών του Ινστιτούτου σχετικά με τα θέματα οδικής ασφάλειας, ασφαλούς μετακίνησης και παραβατικότητας, αλλά και αποκτούν τη βιωματική εμπειρία προσομοίωσης πρόσκρουσης και ανατροπής οχήματος με τη χρήση του ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου. Στο μονοήμερο πρόγραμμα οι νέοι έρχονται σε επαφή επίσης με την προσωπική διάσταση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας καθώς εκτός από τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τα τροχαία συμβάντα των οποίων λαμβάνουν γνώση, παρακολουθούν ομιλίες ανθρώπων που έχουν υπάρξει οι ίδιοι θύματα τροχαίων δυστυχημάτων και έχουν βιώσει τις τραγικές τους συνέπειες.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι νέοι συμμετέχουν και σε βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια αυτογνωσίας που διεξάγουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας στο πρόγραμμα δείχνει ότι οι εκπαιδευόμενοι βιώνουν με ενθουσιασμό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ενώ εντυπωσιάζονται από τους ειδικούς προσομοιωτές ανατροπής, σύγκρουσης, οδήγησης σε κατάσταση μέθης και άλλων συνθηκών. Η θετική αποτίμηση των συμμετεχόντων νέων για το σεμινάριο αποτυπώνεται και στο ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που συμπληρώνουν με τη λήξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα εκτός από τους νέους που παραπέμπονται για εκπαίδευση παρακολουθούν επίσης και ορισμένοι γονείς και φίλοι ως παρατηρητές ενώ παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης