Του Ζαφείρη Σπυριδάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι εκλογές για την  τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα, ανοίγουν τα χαρτιά τους, παρουσιάζουν τους εκλεκτούς τους και ετοιμάζονται για την τελική μάχη.

Στον Πειραιά, οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα έχουμε μια ήπια προεκλογική αναμέτρηση, χωρίς τις «κορώνες» του παρελθόντος, τις κατηγορίες και τις κραυγές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι  … διαγωνιζόμενοι άλλωστε, κρατούν χαμηλούς τόνους και αν δεν τύχαινε η κόντρα των οικογενειών Μαρινάκη- Κόκκαλη, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για … βουβές εκλογές.

Που ποντάρουν οι υποψήφιοι;

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη και μερίδα προφανώς των φιλάθλων του Ολυμπιακού, έχει την εμπειρία της θητείας του, ξέρει τι πρέπει να κάνει, ή τουλάχιστον λόγω του επικοινωνιακού του χαρακτήρα του, γνωρίζει πώς να «πουλήσει» στον κόσμο τον εαυτό του και κατ επέκταση τον συνδυασμό του.

Το στοίχημα για τον Γ. Μώραλη, είναι να πείσει τους απογοητευμένους Πειραιώτες, πως πράγματι έχει σχέδιο, το οποίο απλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει στα 5 χρόνια της θητείας του.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν πολυεμφανίστηκε στην πόλη αυτά τα χρόνια, δεν «μπερδεύτηκε» με τον κόσμο όπως έκανε με επιτυχία ο προκάτοχός του Βασίλης Μιχαλολιάκος και αυτό είναι μείον.

Συν τοις άλλοις, λόγω του ήπιου χαρακτήρα του δεν κατάφερε να δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Στο κυκλοφοριακό για παράδειγμα λόγω των έργων του τραμ και του μετρό, η αποτυχία τόσο του ίδιου, όσο και της περιφέρειας και της τροχαίας, είναι εμφανής.

Οι δημότες δοκιμάζονται καθημερινά στους δρόμους της πόλης, ενώ οι επισκέπτες το σκέφτονται να ξανάρθουν!

Επιπλέον, ο παραδοσιακός Πειραιώτης  παραμένει δύσπιστος στις εξαγγελίες για τον Πύργο, την Ράλλειο, την βίλα Ζαχαρίου και άλλα αναξιοποίητα κτίρια, γιατί τα έχουν ακούσει από όλους, χωρίς κανείς όμως να το κάνει  πράξη!

Αυτό το κομμάτι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο … κακός υποψήφιος Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει ξεκινήσει δυναμικά, με μία ρητορική κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο κατηγορεί για την πολιτική που ασκεί στην πόλη, ανεβάζοντας πολλές φορές τους τόνους.

Ο ίδιος ναι μεν γνωρίζει την πόλη και τα προβλήματά της, είναι επικοινωνιακός, χειρίζεται εξαιρετικά τον λόγο, ωστόσο από την θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη.

Το ακροατήριό του μέχρι τώρα στις συγκεντρώσεις του είναι συγκεκριμένο και προερχόμενο από τον στενό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος.

Το κατά πόσο θα πείσει τον Πειραιώτη, ή θα πέσει θύμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην κάλπη.

Τέλος, ο Νίκος Βλαχάκος ο γιατρός. Το καλό παιδί που γνωρίζουν σχεδόν όλοι και αρκετοί πίνουν νερό στ όνομά του, γιατί πάντα είναι πρόθυμος να βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή που κάποιος θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Μπλεγμένος χρόνια με τα κοινά της πόλης και με δυνατότητες που μπορεί κάποια στιγμή να τον οδηγήσουν και στα σκαλοπάτια του κοινοβουλίου ο Ν. Βλαχάκος έχει ρεύμα.

Στις συζητήσεις ακούς μόνο καλά λόγια και πώς να μη γίνει αυτό, αφού σε όποιο πόστο έχει εργαστεί στο ιατρικό κομμάτι, έχει αφήσει έργο πίσω του.

Τόσο στο Τζάνειο όσο και στο Μεταξά.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων όταν τον ρωτούν φίλοι και συνεργάτες γιατί δεν βγαίνει στους δρόμους να «πουλήσει» την υποψηφιότητά του, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «και ποιος θα βγάλει τις βάρδιες στο νοσοκομείο;;;

Είναι τόσο απορροφημένος στο λειτούργημά του, που δεν θυμάται αν την Κυριακή των εκλογών έχει βάλει βάρδια τον εαυτό του ή όχι!

Το ψηφοδέλτιό του αποτελείται από μία γκάμα ανθρώπων, όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών κλάδων. Είναι αυτό που λέμε ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Έχει πάρει σαφή θέση στο θέμα της Πειραϊκής και της επέκτασης της κρουαζιέρας και στόχος του αν εκλεγεί, είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών.

Προφανώς σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από την εποχή ακόμη που δεν είχαν μπει στη ζωή μας οι δημοσκόποι, υπάρχουν τα φαβορί, οι εκπλήξεις και τα αουτσάιντερ.

Το σίγουρο είναι, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, η επόμενη μέρα για τον Πειραιά να υπόσχεται καλύτερες μέρες σε όλα τα επίπεδα.

Είναι κρίμα για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες της κεντρικής εξουσίας.

Οι δυνατότητες υπάρχουν, οι άνθρωποι θέλουν και μπορούν και η πόλη οφείλει να βρει και πάλι τη χαμένη της αίγλη!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης