Ο βουλευτής στην Α Πειραιά με την Νέα Δημοκρατία Κώστας Κατσαφάδος μιλά στο zouglaport και απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα ενόψει των εκλογών.
Έχει ξεκινήσει ήδη την περιοδεία του τόσο στην πόλη, όσο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού και εισπράττει τις αντιδράσεις και τα «θέλω» του κόσμου.
Διαβάστε τι λέει για τις δημοσκοπήσεις, για τα πρώτα μέτρα  σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας:

1.   Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι τώρα ντέρμπυ. Ποια η δική σας εκτίμηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι έχει αυξηθεί ο δείκτης αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης των πολιτών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και γυρίζει την πλάτη στο λαϊκισμό, σε αυτούς που υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών με ψέματα και τελικά οδήγησαν τη χώρα στο πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο, με μέτρα ύψους 13 δις ευρώ.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα γιατί αποτελεί την μόνη συμπαγή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη, που μπορεί να επιβάλλει ευρείες συναινέσεις και συνεργασίες και να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα.

2.   Τι θα κάνει η ΝΔ αν βγει πρώτο κόμμα;

Θα εγγυηθεί το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα ενώνει και θα αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες.
Ο τεχνητός διχασμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς κατέρρευσε μαζί με τα ψέματα του κ.Τσίπρα.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές είναι μονόδρομος.
Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αναγέννησης της χώρας που θα έχουμε συμφωνήσει και διαμορφώσει εμείς οι Έλληνες. 
Η διαμόρφωση και κυρίως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3.   Αν βγει δεύτερο θα επιδιώξει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Είναι η παράταξη που έχει σηκώσει στις πλάτες της τη χώρα σε δύσκολες στιγμές.
Είμαι βέβαιος όμως ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα αφού η κατάρρευση του Σύριζα και η έλλειψη αξιοπιστίας του κ.Τσίπρα ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό.

4.   Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είναι εφικτή μια συνεργασία των δύο κομμάτων;

Εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό δρόμο.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η κατάσταση είναι  οριακή αφού οι αυτοσχεδιασμοί και οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ μας πήγαν πολύ πίσω. Οδήγησαν σε capital controls, σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα.
Έχει κλονιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της αλλά και τη ρευστότητα στην αγορά..
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, θα χρειαστεί μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Χρειάζονται ευρείες συνεργασίες και συναινέσεις, είναι καθολική απαίτηση των πολιτών η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

5.   Υπάρχει δυνατότητα με τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων να έχουμε 21 του μήνα κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση;

Ο μόνος τρόπος και η μόνη εγγύηση για να μην οδηγηθούμε σε περιπέτειες, είναι να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα.
Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα να οδηγηθεί σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση.
Είμαστε η μόνη υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που είναι ανοιχτή σε συνεργασίες.

6.   Υποθέτουμε ότι σχηματίζεται κυβέρνηση με βάση την Νέα Δημοκρατία. Πώς θα αντιμετωπίσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το θέμα των αγροτών και την φορολόγηση των μικρομεσαίων;

Είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσουμε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και για την φορολογία των αγροτών.
Αυτή όμως είναι και η μεγάλη μας διαφορά με το Σύριζα. Για εμάς ισοδύναμο μέτρο δεν είναι να φορολογείς άλλες κοινωνικές ομάδες ή να μετακυλύεις τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Για εμάς η αναζήτηση ισοδυνάμων θα επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και στη μείωση του Κράτους. 
Σε ότι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές , η φιλελεύθερη ιδεολογία επιβάλλει τη μείωση των φόρων. Μπορεί να υπάρξει ρήτρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με την ταυτόχρονη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

7.   Η προηγούμενη Βουλή έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο με – όπως συμφωνούν οι περισσότεροι- σκληρότερα μέτρα. Υπάρχουν περιθώρια νέας διαπραγμάτευσης σε επιμέρους  θέματα ή θα πρέπει να το υλοποιήσουμε πιστά ;

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι γνωρίζει να διαπραγματεύεται. Οι μύθοι πλέον έχουν καταρρεύσει, αυτοί που μας έλεγαν ότι διαπραγματεύονται σκληρά , μας έφεραν το πιο επώδυνο μνημόνιο και μέτρα ύψος 13 δις που πλήττουν κάθε ελληνική οικογένεια.
Να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και ήρθε ο Σύριζα και τον αύξησε στο 23%.
Να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αντισταθεί στις πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ήρθε ο Σύριζα και τους απεμπόλησε μέσα σε 6 μήνες.
Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και διορθωτικών παρεμβάσεων και κινήσεων.
Χρειάζεται όμως μια κυβέρνηση με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία .

8.   Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα είναι όχι ποιος θα βγάλει την χώρα από την κρίση, αλλά ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το μνημόνιο. Το εισπράττεται αυτό;

Εγώ διαπιστώνω ένα υψηλό βαθμό ωρίμανσης των πολιτών, που έχουν καταλάβει ότι οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν κάποιοι, κατέρρευσαν.
Οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποίησαν ότι τα ψέματα τελείωσαν, ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και ο διχασμός μιας κοινωνίας σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς , είναι πλέον ξεπερασμένος.

9.   Με ποιες πολιτικές δυνάμεις εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί για να υπάρχει σταθερότητα και η ανάπτυξη; Είναι το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ;

Εμείς δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς, όπως κάνει ο κ.Τσίπρας.
Έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πάνω από όλα την πατρίδα. Είναι δεδομένο ότι έχουμε μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και με το Σύριζα.
Γνωρίζουμε όμως να αναζητούμε αυτά που πρέπει να μας ενώνουν.
Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο διακύβευμα είναι η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και στη σταθερότητα, αυτό θέλει και απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι μια απαίτηση που απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ζητά λευκή επιταγή, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εκφράζει όλη την κοινωνία και θα ενώνει όλους τους Έλληνες. Όση δύναμη και αν της δώσουν οι πολίτες στις εκλογές.

10.   Οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου στην ΝΔ έχουν δρομολογηθεί. Ποια η γνώμη σας για την μέχρι τώρα πορεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο τιμόνι, αν θα πρέπει να είναι ο ίδιος υποψήφιος (ο Μειμαράκης) και αν θα πρέπει λόγω των εξελίξεων να επισπευστούν οι διαδικασίες εκλογής;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία σε μια εκλογική νίκη , που φάνταζε αδύνατη και απίθανη μέχρι πριν δύο μήνες.
Λειτουργεί ενωτικά και συλλογικά, έχει διευρύνει τα όρια επιρροής της Νέας Δημοκρατίας και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτή τη στιγμή προέχει να δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, τη μάχη των εκλογών και να νικήσουμε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης