ΟΜΥΛΕ: Ασαφής η κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

ΟΜΥΛΕ: Ασαφής η κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 16:10Nα σταματήσει άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών και να μεταφέρει τις μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο, ζητά με ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ από την νέα κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ασάφεια των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ/ΟΛΘ.
"Η νέα κυβέρνηση, τόσο στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας / Ναυτιλίας όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, εξέφρασε με σαφήνεια την απόφαση για το σταματημό της διαδικασίας πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ – ΟΛΘ. Η απόφαση της αυτή, αποτελεί μια καταρχήν δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Η χθεσινή όμως επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, προς τους Εταίρους και συγκεκριμένα η αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιούργησε εκ νέου ασάφεια και ταυτόχρονα έντονη ανησυχία για το θέμα της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΟΛΠ – ΟΛΘ αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών γενικότερα" τονίζεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, συνεπικουρούμενοι απο εγχώρια συμφέροντα επιβουλεύονται τα Λιμάνια.
"Συγκεκριμένα, έχουμε αναδείξει ότι η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ και για τον ΟΛΘ δεν έτυχε ποτέ την έγκριση της Βουλής, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο προσέλκυσης ενδιαφέροντος, όπου όπως αναφέρεται και στην ίδια την διακήρυξη δεν δημιουργείται καμία δέσμευση για κανένα εκ των μερών. Έχει επισημανθεί, από κορυφαίους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους Δικηγορικούς συλλόγους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ότι με την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, παραβιάζονται οι βασικές συνταγματικές επιταγές αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις, παραγωγικοί φορείς και Δικηγορικοί Σύλλογοι, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αποτελεί πολιτικό έγκλημα αφού απεμπολεί την δημόσια αρχή , και παραδίδει την διαχείριση ζωτικών δραστηριοτήτων για την Οικονομία της Χώρας όπως Τουρισμό, Ακτοπλοΐα, μεταφορές σε Εισαγωγικό και Εξαγωγικό εμπόριο, σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Παραδίδει σε τρίτους, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και παραγωγης πλούτου για την Ελληνική Οικονομία" σημειώνει η ΟΜΥΛΕ.
Αντίθετα, η μεταφορά των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο θα επιτρέψει να υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για την ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα και της ανάπτυξης των Λιμανιών, την αύξηση της απασχόλησης με προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς , τον αναβαθμισμένο επενδυτικό σχεδιασμόμ εκτιμά.
"Κάνουμε γνωστό για μια ακόμα φορά προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας κατά τις ιδιωτικοποίησης των λιμανιών έρχεται από μακριά και δεν θα διστάσουμε να πάει μακριά αν αθετηθούν Κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων" προαναγγέλει καταλήγοντας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 16:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα