Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον έλεγχο καταθέσεων του εξωτερικού, τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επαναπατρισμού των κεφαλαίων, αλλά και τη νομιμότητα των χρημάτων που βγήκαν εκτός Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε, το υπουργείο εκτιμά ότι με το περιουσιολόγιο θα αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις εκείνων που με τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία που έχουν αποκτήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους βασικότερους λόγους, αν όχι ο βασικότερος, για την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου και τις αδικίες του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η πλημμελής (έως ανύπαρκτη σε ορισμένες περιπτώσεις) καταγραφή των εχόντων.

Το απόρρητο των τραπεζικών συναλλαγών, ο «παλαιολιθικός» τρόπος καταγραφής των ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία, η απουσία περιουσιολογίου, το πλημμελές πόθεν έσχες πολιτικών και προσώπων που διαχειρίζονταν τις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου και η ιδιοκτησία ή οι συναλλαγές τους με υπεράκτιες εταιρίες είχαν συνθέσει ένα εξόχως αδιαφανές πλαίσιο. Ακόμα και όταν η αναγκαία πολιτική βούληση περίσσευε, τα σχετικά αναχώματα καταδίκαζαν εκ προοιμίου σε αποτυχία κάθε ειλικρινή προσπάθεια για την άσκηση δίκαιης οικονομικής πολιτικής.

Μόνο αν αποκαλυφθεί στο ακέραιο η πραγματική οικονομική κατάσταση όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, η οικονομική πολιτική θα εφαρμοστεί με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό και η δικαστική εξουσία θα μπορέσει να απονείμει δικαιοσύνη καταδικάζοντας τα φαινόμενα διαφθοράς που θα έχουν αποκαλυφθεί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης