Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στη Μύκονο

Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στη Μύκονο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, 14:39
Ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή της Μυκόνου, ύστερα από τη διασταύρωση των στοιχείων από την αποτύπωση μέσω δορυφορικών εικόνων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, ενώ o σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ προβλέπει η δράση να προχωρήσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με πυκνή αυθαίρετη δόμηση.

Ειδικότερα, οι διαδικασίες κατεδάφισης ξεκινούν μετά τη σύγκριση και τη διασταύρωση των δορυφορικών εικόνων με βάση τις οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι εμφανείς μεταβολές στη δόμηση όπως για παράδειγμα ανεγέρσεις νέων κτηρίων, προσθήκες, επεκτάσεις, κ.λπ., που υλοποιήθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου του 2011, που ορίζει ο νόμος 4014 του 2011 για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για όσα από τα εντοπισμένα ακίνητα έχουν καταχωρηθεί δηλώσεις αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, οι εικόνες της πρότερης και μεταγενέστερης κατάστασης συνοδεύονται από όλα τα στοιχεία των σχετικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί για αυτά, ενώ για όσα δεν είναι ενταγμένα στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, οι εικόνες τους, σε συνδυασμό με υπόλοιπα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι επιθεωρητές, όπως καταγγελίες, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μυκόνου και ούτω καθεξής, θα αποτελέσουν χρήσιμη υποβοηθητική πληροφορία για το έργο των ελεγκτών.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις και των δύο κατηγοριών ακινήτων είναι αποτυπωμένες στην πλατφόρμα του Google Earth, για τον άμεσο εντοπισμό τους. Την ικανοποίησή του σχετικά με το θέμα της διασταύρωσης των στοιχείων από την αποτύπωση μέσω δορυφορικών εικόνων στη Μύκονο εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας: «Στους μήνες που πέρασαν καταφέραμε να θέσουμε ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης», τονίζοντας παράλληλα ότι: «Προβλέψαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε σύγχρονου τεχνολογικού μέσου από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις για τη ρύθμιση αυθαιρέτων προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα πάνω από 473 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012. Για την εξυπηρέτηση του κοινού και των μηχανικών είναι διαθέσιμες υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σειρά ερωτήσεων- απαντήσεων για όλες τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στη γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ (http://goo.gl/hVCit).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, 14:41


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα