Προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σε πυρηνικό εργοστάσιο

Προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σε πυρηνικό εργοστάσιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 15:21

Σήμερα το πρωί, ένας γερμανικής καταγωγής ακτιβιστής προσγειώθηκε στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού του Μπιζέ, 30 χλμ. από την Λιόν, με αλεξίπτωτο πλαγιάς με μοτέρ, το πανί του οποίου είχε το σήμα της Greenpeace. Ο ακτιβιστής καθώς και ένα δεύτερο άτομο που ενδεχομένως ήταν ο από εδάφους οδηγός συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσαν η γαλλική χωροφυλακή και η διεθνής οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, το αλεξίπτωτο "πέταξε πάνω από τον πυρηνικό σταθμό που διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, ο πιλότος έριξε δύο καπνογόνα στο θόλο του ενός εξ αυτών, μετά προσγειώθηκε εντός των εγκαταστάσεων ρίχνοντας ένα ακόμη καπνογόνο". "Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους δύο προεδρικούς υποψήφιους (Σαρκοζί και Ολάντ) που αρνούνται τους κινδύνους οι οποίοι προέρχονται από την πυρηνική ενέργεια.

Θέλαμε να αναπαραστήσουμε μία εξωτερική επίθεση, του τύπου πτώση αεροσκάφους", δήλωσε από την πλευρά της η Σοφιά Μαζνονί, υπεύθυνη πυρηνικών θεμάτων της Greenpeace Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου, αντέδρασε δηλώνοντας "ότι εμπιστεύεται την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας", η οποία έχει την ευθύνη "όλων των πληροφοριών για την προστασία των πυρηνικών μας εργοστασίων".

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς με μοτέρ εντοπίστηκε "πολύ γρήγορα" και παρακολουθείτο "πριν καν πετάξει πάνω από το σταθμό", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ διευκρινίζοντας ότι γνώριζε πως "επρόκειτο για έναν οικολόγο ακτιβιστή που έκανε μια κίνηση προβολής για τα μέσα ενημέρωσης". Ο πιλότος του αλεξίπτωτου συνελήφθη όπως και ένα δεύτερο πρόσωπο που βρισκόταν εκτός των πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο σύμφωνα με τη χωροφυλακή "ενδέχεται να χρησίμευε ως οδηγός του πιλότου του αλεξίπτωτου".

Γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις επικρατούσε ένταση, ενώ πολλοί άνδρες της χωροφυλακής αναπτύχθηκαν στην περιοχή και ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Η EDF, η δημόσια επιχείρηση εκμετάλλευσης των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, δήλωσε σε ανακοίνωση ότι "η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων" του σταθμού του Μπιζέ (στην περιοχή Εν) "ουδεμία στιγμή τέθηκε σε κίνδυνο".

"Τα μέτρα ασφαλείας που ενισχύθηκαν στα τέλη του 2011 επέτρεψαν να εντοπιστεί και να συλληφθεί αμέσως ο δράστης της εισβολής", ανακοίνωσε ο όμιλος, ο οποίος τόνισε ότι το συμβάν δεν επηρέασε την παραγωγή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ακτιβιστές της Greenpeace, θέλοντας να αναδείξουν τα κενά ασφαλείας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, πραγματοποίησαν θεαματικές επιχειρήσεις κατορθώνοντας να εισέλθουν στους πυρηνικούς σταθμούς του Νοζάν-σιρ-Σεν (βορειο-ανατολική Γαλλία) και του Κριά (νότια Γαλλία).

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 15:21


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα