Προτεραιότητα ο θαλάσσιος τουρισμός

Προτεραιότητα ο θαλάσσιος τουρισμός

Με σκοπό την άμεση συζήτηση για την αναμόρφωση του πλαισίου δράσης στο οποίο αναφέρεται ο θαλάσσιος τουρισμός, η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου είχε σήμερα συνάντηση με όλους τους φορείς  και εκπροσώπους που δραστηριοποιούνται στον Θαλάσσιο Τουρισμό.

Ειδικότερα, η υπουργός προδιέγραψε τους στόχους κάνοντας αναφορά σε επιμέρους κεφάλαια τα οποία έχουν απασχολήσει τόσο τους επαγγελματίες του τομέα, όσο και γενικότερα του κόσμου που δραστηριοποιείται γύρω από τον θαλάσσιο τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «Το Αιγαίο δεν μπορεί να αφορά μόνο τα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, αλλά πρέπει επίσης να αφορά τα ελληνικά επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη, καθιστώντας το, μεγάλη οικονομική δύναμη για τη χώρα μας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι παρ’ ό,τι είναι προεκλογική περίοδος «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ημέρα» και πολύ περισσότερο «δεν μπορεί να υπονομευτεί στο παραμικρό η τουριστική περίοδος» που σε λίγο θα ξεκινήσει.

Η υπουργός έθεσε για συζήτηση έξι κεφάλαια και πιο συγκεκριμένα

1. Το κριτήριο της επαγγελματικότητας να γίνεται με τη χορήγηση ενός ειδικού σήματος για την απόκτηση του οποίου θα καταβάλλεται ένα μόνο τέλος σε ετήσια βάση.

2. Τα εργασιακά με την διαδικασία του εργόσημου.

3. Η ενοποίηση του κλάδου ώστε να ενσωματωθούν όλες οι κατηγορίες σκαφών και δραστηριοτήτων σε ένα κοινό πλαίσιο.

4. Η διεύρυνση των τρόπων ναύλωσης.

5. Για τη διαφάνεια και τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου μητρώου για όλες τις κατηγορίες σκαφών καθώς και η δημοσιότητα των στοιχείων του μητρώου.

6. Για τα ιδιωτικά σκάφη  δίνεται η δυνατότητα 18μηνης (από 6μηνης) παραμονής και κυκλοφορίας τους για να ευνοηθούν οι μαρίνες και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η κ. Διαμαντοπούλου άκουσε με προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων και εκπροσώπων για το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για τον «Θαλάσσιο Τουρισμό» το πλαίσιο του οποίου θα καταθέσει αύριο στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν από τις εκλογές, έτσι ώστε όπως τόνισε «μετά τις εκλογές, μέσα στον Μάιο, να είναι έτοιμο για ψήφιση από τη βουλή, ίσως και ως πρώτο νομοσχέδιο».       

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 18:50


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα