Έντονους προβληματισμούς προκαλεί στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνικές τράπεζες φέρονται έτοιμες να πουλήσουν χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων σε hedge funds ή απευθείας στους εφοπλιστές προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα.
Όπως επισημαίνουν στο TheSeaNation άριστα πληροφορημένες ναυτιλιακές πηγές από την στιγμή κατά την οποία τα δάνεια εξυπηρετούνται η τράπεζα που τα έχει χορηγήσει δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ρευστοποίηση τους.
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το σχετικό ρεπορτάζ σε τραπεζικούς κύκλους οι οποίοι βλέποντας τις ναυλαγορές να καταρρέουν αναμένουν μπάραζ αιτημάτων απο ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν δανειοδοτηθεί για αναδιαρθρώσεις δανείων.
Στην περίπτωση αυτή, προσθέτουν, οι Ελληνικές τράπεζες και κυρίως εκείνες οι οποίες αντιμετωπίζουν θέμα ρευστότητας θα επιδιώξουν είτε να μεταβιβάσουν τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια σε hedge funds ή θα προτείνουν στους εφοπλιστές κατόχους των δανείων την εξαγορά τους με discount.
Ωστόσο το ρεπορτάζ του Reuters δεν αναφέρεται μόνο στα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια, αλλά και σε ναυτιλιακά δάνεια τα οποία παρά τα σοβαρά προβλήματα των ναυλαγορών συνεχίζουν να εξυπηρετούνται, υποστηρίζοντας ότι τραπεζικοί κύκλοι λένε πως ακόμη και τα δάνεια αυτά θα προταθεί στους εφοπλιστές – δανειολήπτες να τα εξαγοράσουν με έκπτωση, ώστε η τράπεζα να αποκτήσει ρευστότητα ενώ ταυτόχρονα θα έχει απαλλαγεί από ένα εν δυνάμει κόκκινο δάνειο.
Τραπεζική πηγή του Reuters, σημειώνει: «Υπάρχουν διάφορα χαρτοφυλάκια που αγοράζονται στην παρούσα φάση. Κάποια από αυτά αφορούν σε ναυτιλιακά δάνεια. Έχει νόημα για τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, να μεταφέρουν τα δάνεια σε τρίτα μέρη, καθώς δεν έχουν εγκατεστημένες δομές για συλλογή κόκκινων δανείων. Εάν μπορούν να βρουν αγοραστές, σίγουρα ένας τρόπος να αντλήσουν ρευστότητα είναι μέσω distressed deals. Εάν η αποτίμηση είναι αρκετά ελκυστική, οι εταιρείες private equity και τα hedge funds θα σπεύσουν», αναφέρει η ίδια πηγή.
Το πρακτορείο εξάλλου επικαλείται και μια δεύτερη πηγή η οποία αναφέρει ότι «οι τράπεζες προσεγγίζουν άμεσα και τους πλοιοκτήτες, δίνοντας προσφορές να τους πουλήσουν εξυπηρετούμενα δάνεια με έκπτωση».
 «Ακόμη και σε ένα μικρό discount, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να αγοράσουν ”ανάσες”. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να μειώσουν τα δάνεια στα βιβλία τους. Για τους πλοιοκτήτες που έχουν ρευστό, είναι μια καλή επιλογή», σημειώνει η εν λόγω πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης