Σε ρότα διαδικασιών για τη ψήφιση έχει έρθει το σχέδιο τριμερούς συμφωνίας, που αναφέρεται σε θέματα απασχόλησης ναυτικών. Πρόκειται για νέα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο αποτελεί προϊόν τριμερούς διαλόγου το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξήσει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών. Μετά την έγκριση της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014 και την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Επιτροπής Απασχόλησης, τον Απρίλιο του 2015, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συναντήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα τριμερή διάλογο στις 6 Μαΐου και κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την οδηγία σχετικά με τις εξαιρέσεις των ναυτικών.
Ένα συμβιβαστικό κείμενο για μια νέα οδηγία η οποία θα αυξήσει την προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών επιβεβαιώθηκε από την επιτροπή του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων.
Η εισηγήτρια του ΕΚ, Elisabeth Morin-Chartier, δήλωσε: «Η νέα οδηγία θα σεβαστεί τη σαφής ισορροπία μεταξύ των εγγενών ιδιαιτεροτήτων αυτού του επαγγελματικού κλάδου και της μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης για τους ναυτικούς. Αυτός ήταν ο κοινός μας στόχος και πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να τον πλησιάσουμε πολύ γρήγορα».
Εκ μέρους της λετονικής Προεδρίας της ΕΕ, ο Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Uldis Augulis σχολίασε: «Η νέα οδηγία θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που συμφώνησαν σε μια κοινή θέση σχετικά με την πρόταση αυτή στο πλαίσιο του τομεακού κοινωνικού διαλόγου τους και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».
Η τριμερής συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνέχεια στη Σύνοδο της Ολομέλειας και αργότερα από το Συμβούλιο των Υπουργών.
Σε μια αντίδραση, η ECSA και το ETF, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία και την εκτίμησή τους για το έργο που επιτέλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ο Mark Dickinson, εκπρόσωπος του ETF σχολίασε: «Η έγκριση της συμφωνίας σε τριμερή διάλογο σηματοδοτεί ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα που θα εξασφαλίσει ότι η εξαίρεση των ναυτικών από ορισμένα βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα αφαιρείται και ναυτικοί θα μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην προστασία, ενημέρωση και διαβούλευση και το δικαίωμά τους σε δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας “.
theseanation

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης