Του Κώστα Ιερίδη

Σήμερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εξετάσει τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco, με το ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό το Ταμείο να προχωρήσει στην παράταση της χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους, προκειμένου να επιτύχει αύξηση του τιμήματος για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ίσως να κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Εάν η προσφορά της Cosco δεν είναι ικανοποιητική, τότε το Ταμείο μπορεί να ζητήσει περαιτέρω βελτίωσή της. Με βάση τη διαδικασία, το Ταμείο έχει το δικαίωμα να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, αν κρίνει ότι η προσφορά δεν είναι ικανοποιητική» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του Ταμείου και προσέθεσαν: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή για να πετύχουμε το υψηλότερο δυνατό τίμημα».

Το τίμημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο ύψος της πρώτης προσφοράς της Cosco, το Ταμείο κρατά σιγήν ιχθύος, ενώ την ίδια περίοδο παρουσιάζονται μια σειρά από προβλήματα που θα δικαιολογούσαν ενδεχομένως ένα χαμηλότερο τίμημα από την Cosco.

Ζητήματα όπως είναι τα προβλήματα με τον προβλήτα Ι και τη ρωγμή στη γερανογέφυρα, οι απαιτήσεις των δήμων που ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι ο ΟΛΠ σήμερα -εφόσον εξαιρεθούν τα έσοδα από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Σ. ΕΜΠΟ)που διαχειρίζεται η Cosco- είναι ζημιογόνος.
Ωστόσο, άλλες πλευρές υποστηρίζουν ότι η Cosco που βρίσκεται πλέον στον Πειραιά πολλά χρόνια γνωρίζει τον τρόπο να γυρίσει τον ΟΛΠ σε κερδοφορία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις τρίτων, ο ΟΛΠ έχει κερδίσει όλες τις δικαστικές διαμάχες εκτός από μία απέναντι στο Κερατσίνι. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ατυχή εξέλιξη για τον ΟΛΠ για τυπικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας.

Τέλος, όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στις γερανογέφυρες του προβλήτα Ι του Σ.ΕΜΠΟ που διαχειρίζεται ακόμα ο ΟΛΠ, οι απαραίτητες επισκευές, εφόσον χρειαστούν, προβλέπονται από το επενδυτικό πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης