Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στο «Συνέδριο των ΜμΕ του 2014»

Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στο «Συνέδριο των ΜμΕ του 2014»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 08:57

 
Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο των ΜμΕ του 2014 υπό τη διοργάνωση της Ιταλικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νάπολη της Ιταλίας από 1-3 Οκτωβρίου 2014 με θέμα: «Ανάπτυξη μέσω της επιχείρησης: αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν μπροστά μας». 

Το συνέδριο εντάχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου) και το Small Business Act, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνεται πάντα το 2ο εξάμηνο του έτους, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώθηκε τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το φετινό Συνέδριο με στόχο να ακούσουν τις απόψεις για την υποστήριξη αποτελεσματικών και βιώσιμων πολιτικών για την ανάπτυξη των ΜΜΕ. 

Οι 700 σύνεδροι από 37 χώρες επικεντρώθηκαν στις δυσκολίες αλλά και στις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. 

Παρέδωσαν στη Διευθύντρια για τη πολιτική των  ΜΜΕ και αναπληρώτρια απεσταλμένη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ε.Ε., κα Joanna Drake και στον Διονύσιο Τσαγκρή, Εθνικό Εμπειρογνώμονα και Υπεύθυνο Πολιτικής της ΕΕ το κοινό έγγραφο πολιτικής «Η ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα» και το κείμενο των 10 προτάσεων της ΕΣΕΕ με τίτλο «Εμπορικός οδικός χάρτης για ανάπτυξη με απασχόληση».  

Είχαν επίσης συνομιλίες με τον κ Marko Curavic, Προϊστάμενο της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας και τον κ. Olivier Kahn σχετικά με το ευρωπαϊκό κέντρο "προβληματικών επιχειρήσεων" και τη συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών ώστε να μπορούν να επιλέξουν σωστά μεταξύ "start up", "follow up" και "restart", εκκίνησης, συνέχισης και επανεκκίνησης μιας ΜμΕ επιχείρησης.

Μια από τις κύριες θεματικές του Συνεδρίου αφορούσε στη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση που τέθηκε:  “Εάν τα μέλη της Συνέλευσης πιστεύουν ότι, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, ο καθένας μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας;”, οι απεσταλμένοι αντιπρόσωποι ψήφισαν σε ποσοστό 73% κατά και μόλις 27% υπέρ. 

Μάλιστα, υπέρ τάχθηκαν κυρίως νέοι επιχειρηματίες ψηφιακών εφαρμογών. Ενώ η γνώμη της πλειοψηφίας βασίστηκε στο ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, αλλά η τεχνολογία «δεν τρώγεται», ούτε μπορούμε «να ερωτευτούμε την τεχνολογία», εκτός αν είμαστε πολύ δυστυχισμένα άτομα. 

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι μόνο οι προσωπικές επαφές μπορούν να φέρουν χρηματοδότηση, πελάτες και ταυτόχρονα τους ανθρώπους κοντά στις επιχειρηματικές οργανώσεις. Η τεχνολογία μπορεί μόνο να σε πάει πιο γρήγορα στο επόμενο επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να σε κάνει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία.

Προοπτικές ΜμΕ 2014-2015

Στην ΕΕ των 28 χωρών υπάρχουν 21,6 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 88,8 εκατομμύρια άτομα και δημιούργησαν το 2013 προστιθέμενη αξία 3,6 τρις ευρώ.

1) Το 2014 αναμένεται να κλείσει με αύξηση της προστιθέμενης αξίας κατά 2,8% και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,1%.

2) Το 2015 προβλέπεται αύξηση προστιθέμενης αξίας κατά 3,4% και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,7%.

3) Η συνολική αύξηση νέων θέσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές ΜμΕ εκτιμάται τη διετία στις 740.000, χωρίς όμως να καλύπτει τις απώλειες της περιόδου 2008-13.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία δήλωσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν συνάδελφοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και τις στοχεύσεις για τα μέτρα πολιτικής που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες. Μεταφέραμε και εμείς τους δικούς μας προβληματισμούς και αναδείξαμε ότι στην Ελλάδα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προσπαθούν να στηρίξουν την εθνική μας οικονομία και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το γεγονός δε ότι η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2014-2015 του World Economic Forum, βρέθηκε στην 39η θέση μεταξύ των 144 κρατών σε θέματα που σχετίζονται με την “Τεχνολογική Ετοιμότητα” (Technological readiness) μπορεί να αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Πρέπει όμως να βρούμε τους τρόπους, ώστε αυτή η “τεχνολογική ετοιμότητα” να γίνει προστιθέμενη αξία για τις 653.000 Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.”
 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 08:59


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα