Με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τις «δραματικές εξελίξεις», όπως τονίζουν αρκετά απ’ αυτά, καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε νέες εκλογές, με «αβέβαιες προοπτικές» για την ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι μια κατάρρευση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ευρώπης θα μπορούσε να αναστείλει την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενώ επισημαίνεται ότι το «ελληνικό πρόβλημα» αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των G8, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, στις 18 και 19 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περισσότερες αναφορές επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί για την «αυξημένη πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας το ενδεχόμενο «απρόβλεπτων συνεπειών» στην ευρωπαϊκή, αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Σε όλες τις ανταποκρίσεις από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και στα ρεπορτάζ με συνεντεύξεις οικονομικών αναλυτών, υπογραμμίζεται ο «αρνητικός αντίχτυπος» από το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα.

Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα «εξίσου διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά την επόμενη φορά», όπως προστίθεται, «η Ελλάδα δεν θα έχει την πολυτέλεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου, η χώρα θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ για να γεφυρώσει το χάσμα στον προϋπολογισμό της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Washington Post» σημειώνει ότι «το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα κλυδωνίζει τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης, εξόδου της χώρας από το ευρώ και δημιουργίας μιας νέας περιόδου αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία».

Η «New York Times» προβάλλει τις θέσεις του «δημοφιλέστερου» Έλληνα πολιτικού, όπως τονίζεται, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα μπορεί μεν να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σύμφωνα με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλωτού, οικονομικού συμβούλου του κ. Τσίπρα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλωτός υποστήριξε ότι «θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να μας εκδιώξει από την Ευρωζώνη», σε αντίθεση με διεθνείς οικονομολόγους και επενδυτές που διατείνονται για το αντίθετο, σημειώνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα. Ωστόσο, για τον κ. Τσακαλωτό το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας δεν συνιστά κεντρικό θέμα, καθώς αυτό που προέχει είναι «να πεισθούν οι Ευρωπαίοι ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα που θα εκδίδει χρήματα, ευρωομόλογα και ένα σύστημα που θα μεταφέρει χρήματα από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες».

Διαβάστε επίσης Πώς θα πληγούν οι ΗΠΑ από τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης