Ένα διαφορετικό επισκέπτη, πρόθυμο να επιλύσει προβλήματα, θα υποδέχονται πλέον οι κάτοικοι της άγονης γραμμής κάθε χειμώνα. Από τις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει το ταξίδι δύο υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, που λειτουργούν χάρη στην πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με εθελοντές γιατρούς από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.).
Πρώτος προορισμός είναι το ακριτικό Καστελλόριζο και οι αποστολές των γιατρών, 16 ειδικοτήτων, θα συνεχιστούν στην Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.
«Στόχος είναι να καλυφθούν οι ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 ανθρώπων σε 35 νησιά» διευκρίνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του εγχειρήματος, δρ Χειρουργικής Ορθοπεδικής, Παναγιώτης Κουλουβάρης. «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα επισκεπτόμαστε ανά έξι εβδομάδες ένα νησί και θα μένουμε από πέντε έως οκτώ μέρες». Του κλιμακίου των γιατρών προηγείται εκείνο των ηλεκτρολόγων και υδραυλικών, καθώς η έλλειψη υποδομών είναι τεράστια. «Κάποιοι κάτοικοι, μαθαίνοντας τις προθέσεις μας, πίστεψαν αρχικά ότι επρόκειτο για φάρσα!».
Λογικό ίσως, καθώς οι δύο νέες μονάδες διαθέτουν ακόμα και μηχανήματα άγνωστα στους περισσότερους από εμάς, όπως ψηφιακό μαστογράφο και συγκρότημα οστικής πυκνότητας. «Οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ημερομηνίες των επισκέψεών μας και θα κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού». Φυσικά, πρόκειται για πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. «Στόχος, όλες οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία και Παπ τεστ, οι άνδρες εξετάσεις για τον προστάτη, αλλά και ένα ευρύτερο τσεκ απ». Ακόμα και όταν θα έχουν φύγει από το νησί, οι γιατροί θα μπορούν να βοηθήσουν, καθώς θα συσταθεί ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και θα αναπτυχθεί σύστημα τηλεϊατρικής, ενώ ήδη μεταξύ των γιατρών λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας. 
Το διάστημα που οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται στην Αττική, θα εξυπηρετούν κατόπιν ραντεβού ενδιαφερόμενους (έναντι 3 ευρώ για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ) ενώ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Praksis θα εξετάζουν δωρεάν  στο Κέντρο Ημέρας Αστέγων και σε Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. «Οταν το ένα τρίτο του προσωπικού θα βρίσκεται σε αποστολή, οι συνάδελφοί τους στο Ολυμπιακό Χωριό θα εργάζονται διπλοβάρδιες» σημείωσε ο δρ Κουλουβάρης. Ενδεικτικό του ζήλου των συμμετεχόντων είναι και το δίπλωμα οδήγησης φορτηγού που απέκτησαν όλοι, αφού έκατσαν εκ νέου στα θρανία. Μαζί με την έναρξη του «Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας», εγκαινιάστηκε παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ένας υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, που ετησίως εξυπηρετεί 80-90.000 πολίτες. 
Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την πρωτοβουλία, «αλλά και για την οικονομική υποστήριξη που προσφέρει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», υπενθυμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος σε χαλεπούς καιρούς «φτιάχτηκε» από αντίστοιχους ευεργέτες. «Η λειτουργία της ΑΕΜΥ, που διαφέρει από το ΕΣΥ, είναι υποδειγματική» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, που διευκρίνισε ότι τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, το νομοσχέδιο των οποίων κατατίθεται σήμερα  στη Βουλή, θα προσομοιάζουν στην εν λόγω Πολυκλινική. «Θα ανήκουν, όμως, στο ΕΣΥ» συμπλήρωσε. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις για κατ’ οίκον νοσηλεία και οικογενειακό γιατρό.

πηγή : kathimerini.gr 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης