Ούτε μια έδρα δεν έδωσαν οι Πειραιώτες στο ΠΑΣΟΚ τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ περιφέρεια αναδεικνύοντας ως πρώτη δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α’ Πειραιά είναι η πρώτη φορά μετά από τη μεταπολίτευση που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βουλευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Β’ Πειραιά, όπου το ΠΑΣΟΚ αναδεικνυόταν από το 1981 πρώτη δύναμη, με εντυπωσιακά ποσοστά, έπεσε κατακόρυφα σε ποσοστό της τάξης του 8%, χωρίς να εκλέγει κανέναν βουλευτή και είναι το χαμηλότερο ποσοστό, που κατέγραψε από το 1974.
Στα αξιοσημείωτα της περιοχής του Πειραιά είναι η πτώση, που εμφανίζει να έχει στη Β Πειραιά το ΚΚΕ, το οποίο από το ποσοστό του 12,88% στις εκλογές του 2009 εμφανίζεται με ποσοστό 11,37%, στο 52,17% των εκλογικών τμημάτων.
Η Νέα Δημοκρατία και στις δύο περιφέρειες του Πειραιά εμφανίζεται με εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά, χάνοντας ακόμα και την παραδοσιακά «καλή» για αυτήν Α Πειραιά ενώ πολύ θετική ήταν η πρώτη εμφάνιση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι στη Β Πειραιά αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη.
Στα ίδια με τα πανελλαδικά επίπεδά τους κινήθηκαν και στις δύο περιφέρειες του Πειραιά η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και η Χρυσή Αυγή.
Συγκεκριμένα:
Στην Α Πειραιά μόλις άρχισαν να μπαίνουν αποτελέσματα από τον Δήμο Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να παίρνει σαφές προβάδισμα και να αλλάζει η αρχική εικόνα κατανομής των εδρών, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε 3 έδρες και έμεναν χωρίς έδρα το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.
Αυτή η εικόνα υπήρχε καθώς είχαν μπει αποτελέσματα από το 47% των τμημάτων. Όμως, λίγο αργότερα και ενώ είχε ενσωματωθεί το 59,59% των τμημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το προβάδισμα, η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε στη μία έδρα και έτσι κέρδισαν από μια το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.
Στη Β Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κερδίζει 2 έδρες όπως και η Νέα Δημοκρατία αν και αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα, πράγμα, που αποτελεί μια ακόμα εξόφθαλμη περίπτωση αλλοίωσης της εκλογικής βούλησης εξαιτίας του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου Παυλόπουλου.
Από εκεί και πέρα, σε αυτή την περιφέρεια από μια έδρα κατακτούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά.
Σε πανελλαδικό επίπεδο και ενώ είχε ενσωματωθεί το 72,81% των εκλογικών τμημάτων η Νέα Δημοκρατία (χάρη στον καλπονοθευτικό νόμο Παυλόπουλου) με ποσοστό 19,71% κατακτάει 110 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,33% 50 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 13,55% 42 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,47% 32 έδρες, το ΚΚΕ με 8,38% 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,88% 21 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,04% 19 έδρες και έπονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,86%, ο ΛΑΟΣ με 2,86% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%.

Πηγή: Pireas2day

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης